FOTO: Završeni Dan evropskog naslijeđa


- Tuzlanski kanton organizovao jedinstvenu manifestaciju Bosni i Hercegovini -


Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, a koju su realizovali Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik , završena je jučer stručnim predavanjem i panel diskusijom održanom u BKC TK u Tuzli.
Predavanja za učesnike manifestacije, te zainteresirane za oblast etnologije iz više institucija, organizacija, udruženja i kulturnih društava održali su mr. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, koja je govorila od etnologiji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na tuzlansku regiju, zatim prof.dr. Mirsad Kunić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli čija tema su bili etnografski aspekti Perryeve zbirke, te  mr. Edin Šaković stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica, koji je prezentirao mogućnosti, izazove i probleme očuvanja etnološke baštine u lokalnoj sredini.

DanievropskognaslijedjaBKCTK1


-Raduje me da je tama ove manifestacije etnologija, koja je danas u Bosni i Hercegovini jako zanemarena i nalazi se na rubu nekih društvenih zbivanja i događaja. Važno je da se etnologija istražuje i da se njome bavimo, jer na taj način dobijamo odgovore na pitanja koja su važna za naš identitet, tradiciju, prošlost, a samim tim i našu budućnost – rekla je u uvodnom dijelu svog izlaganja mr. Lebiba Džeko.
Tokom panel diskusije učesnici su pohvalili  angažman Bosanskog kulturnog centra TK koji je incirao i koordinirao jednu ovakvu manifestaciju, a posebno je istaknuta značajna finansijska i organizacijska podrška Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, koje je pokrovitelj obilježavanja Dana evropskog naslijeđa širom Tuzlanskog kantona, i ove godine kao takvog jedinstvenog u Bosni i Hercegovini.


-Današnja panel diskusija je pored stručnog dijela bila i jedan rezime svih događaja u prethodnih deset dana. Manifestacija je zamišljena da popularizira Dane evropskog naslijeđa i dodatno potvrdi da je dio tog naslijeđa i Bosna i Hercegovina. Kroz realizirane programe smo istakli i važnost bosanskih kulturnih centara u sredinama u kojima djeluju i mogućnost da kroz umrežavanje kreiraju i ovakve velike manifestacije – rekao nam je Benjamin Bajrektarević,  stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC TK i koordinator projekta ovogodišnjeg obilježavanja Dana evropskog naslijeđa u TK.


Od početka manifestacije programi obilježavanja Dana evropskog naslijeđa održani su u Kalesiji gdje je priređena izložba "Izvorna muzika, naša muzika", Živinicama gdje je održan večernji program pod nazivom “Pozorišna umjetnost nekad i sad”, Gračanici koja je bila domaćin edukativne posjete i obilaska znamenitosti i udruženja toga grada za učesnike ove manifestacije, te Srebreniku gdje je priređena izložba slika pod nazivom „Stari grad Srebrenik u očima umjetnika“.
Pokrovitelj i organizator manifestacije bilo je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, a održavanje dijela programa pomogla je i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.
Dani evropskog naslijeđa se organiziraju u evropskim zemljama sa ciljem da privuku pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

JU BKC TK
1.10.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma