Večeras “Sve moje sestre”


- Promocija romana Laure Barne -

lauraSestre


Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” organizuje 11. januara u 18.00 u prostorijama Društva (Jevrejska bb) promociju romana “Sve moje sestre” autorke iz Beograda Laure Barne. Laura Barna je pripovjedač, prozni pisac, romansijer i esejista.

Od 1995. godine objavljuje priče, eseje, studije, likovne kritike i stručne radove iz istorije umetnosti u domaćoj i inostranoj književnoj periodici (preko 300 publikovanih radova). Priče, eseji, kao i likovne kritike za-stupljeni su u domaćim i inostranim antologijama, zbornicima, almanasima i godišnjacima.

Dobitnica je mnogih nacionalnih književnih nagrada. Njeni romani, priče i eseji prevođeni su na mađarski, slovački, poljski i engleski.

Romani:
Protovir (2003); Nevolje gospodina T. ili suteren (2005); Crno telo (2007, 2010); Moja poslednja glavobolja (2008, 2012); Četiri elementa (2009); Sanatorijum pod belim (2009); Đorđoneova kletva (2011); Pad klavira (2013); Crveni presek (2015); Jugo uvek okreće na buru (2018).

Zbirke priča:
Dijalog o kamenu (2008); Tamo neka zanimanja (2010); Muzej ne radi (2020).

Knjiga eseja:
Umetnost nema definiciju (2007).

Član je Udruženja književnika Srbije

Roman "Sve moje sestre" odmotava svojevrsnu duhovnu i estetsku biografiju pjesnika, slikara i diplomate Rastka Petrovića, koji po autentičnosti doživljaja i izraza, ali i po dramatičnoj biografiji, predstavlja jedinstvenu i nedovoljno osvijetljenu pojavu u srpskoj književnosti i kulturi.
Porijeklom iz ugledne građanske porodice, Rastko kao najmlađe dijete raste okružen pažnjom roditelja i sedam sestara, koje su sve bile veoma obrazovane. U romanu je suptilno prikazana mreža porodičnih odnosa, a u prvom planu je Rastkov odnos sa najstarijom sestrom, slikarkom Nadeždom Petrović, odnos dvoje umjetnika, u kome smrt ne predstavlja kraj već transformaciju. Prateći Raskov put, oslikan je i kulturni ambijent u periodu između dva svjetska rata, kada su umjetnici, zgroženi užasima za koje je ljudski rod sposoban, posegnuli za nadrealnim i apstraktnim, simboličkim i mitskim, kao jedino mogućim načinom da se otvori nova stvarnost.

Sa iskustvom prelaska preko Albanije, sedamnaestogodišnji Rastko Petrović naći će se među osnivačima Grupe umjetnika, zagovornika novog duha, u kafani Moskva u novoformiranoj Kraljevini Jugoslaviji (zajedno sa Andrićem, Crnjanskim, Isidorom Sekulić, Mošom Pijade, Danicom Marković, Sibom Miličićem…). Školovanje ga potom odvodi u Pariz, gdje će se naći u centru umjetničkih zbivanja i sresti sa srodnim umjetnicima. Rastkov duhovni i umjetnički razvoj u romanu je prikazan u vidu potrage za kolovratom, drevnim solarnim simbolom vječitog okretanja.

Kako se ne radi o detektivskoj, već duhovnoj potrazi, zajedno sa junakom ovog romana čitalac se upoznaje sa najznačajnijim stvaraocima toga vremena (Mihailom Vrubeljom, Pikasom, Sutinom, Vlamenkom, Le Korbizijeom, Kandinskim, Brunom Barilijem, Polom Elijarom, Remboom…), ali i sa kontroverznim likovima, kojih ni umjetnički svijet, a naročito svijet trgovaca umjetninama, nije lišen. Sa svima njima glavni lik ostvaruje razgranatu mrežu napetih i složenih odnosa, kroz koje se oslikava duboko osjećajna, preosjetljiva i introspektivna piščeva ličnost.

Poslije Napulja, Rima, Pariza, vrtlog Drugog svjetskog rata Rastka odvodi u Ameriku, gdje će se, do tragične smrti 1949. glavni junak ponovo sresti sa svojim simbolom, pokušavajući da rastumači da li on prati kolovrat ili kolovrat prati njega.

Uzbudljiva i potresna, ova knjiga prikazuje dramu umjetnika u surovoj stvarnosti, kao i drame koje umjetnik stvara i izaziva, svojim djelom koliko i samim postojanjem u toj stvarnosti, čineći je smislenijom i razumljivijom. Prefinjena i estetizovana, ova priča o Rastku Petroviću suočava nas i sa krivicom i sa cijenom zloupotrebe ljepote i umjetnosti.

11. januar 2023. godine u 18:00

Prostorije SPKD “Prosvjeta”, Jevrejska bb.

Dobro došli!

11.1. 2023. godine

 • Kultura-Novosti

  • Uskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društava

   Uskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društavaTuzlanski kanton uskoro će donošenjem adekvatne odluke riješiti statusna i institucionalna pitanja temeljnih organizacija naroda Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu. Dogovoreno je to danas na...

  • Prijave za 2. Tuzla Guitar Week do 20.6.

   Prijave za 2. Tuzla Guitar Week do 20.6.  - Uskoro praznik gitare u BiH uz vrhunska imena - Prijave do 20. juna - Otvorene su prijave za ovogodišnju Sedmicu gitare u Tuzli. Brojni ljubitelji klasične gitare imat će priliku i ove godine...

  • Danas izložba fotografija

   Danas izložba fotografija"Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" Izložbu fotografija „Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat“, će biti svečano otvorena u petak, 24. marta, 2023.godine, u 12.00 sati u Kući i...

  • “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama”

   “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama” - Tuzlanska promocija knjige 27. februara u BKC TK - U organizaciji Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe” i suorganizaciji JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u ponedjeljak 27....

  • Večeras “Sve moje sestre”

   Večeras “Sve moje sestre”- Promocija romana Laure Barne - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” organizuje 11. januara u 18.00 u prostorijama Društva (Jevrejska bb) promociju romana “Sve moje sestre” autorke iz...

  • Danas izložba sika slikara Zdravka Novaka Paljića

   Danas izložba sika slikara Zdravka Novaka Paljića  Izložba slika „Forma, boja, džez i ja“ Zdravka Novaka Paljića, akademskog slikara grafičara, iz Tuzle, bit će otvorena 24. decembra 2022. u 12.00, u Galerijskom prostoru SPKD „Prosvjeta“, Jevrejska...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma