Danas izložba fotografija


"Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat"

YSL

Izložbu fotografija „Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat“, će biti svečano otvorena u petak, 24. marta, 2023.godine, u 12.00 sati u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla (Klosterska 19), a koju organizira Akademija VII u partnerstvu sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla.

Predstavljajući majstorske fotografije pokojne Alexandre Boulat i njenog oca Pierrea, "Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" dokumentuje modnog dizajnera svjetske klase tokom četiri decenije.
"Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" opsežna je zbirka fotografskih radova koji bilježe najznačajnije trenutke u karijeri francuskog modnog dizajnera i kostimografa Yvesa Saint Laurenta. Više od trideset godina Alexandra i Pierre imali su ekskluzivan pristup Yves Saint Laurentu, dokumentirajući njegov život i rad, od njegove prve kolekcije 1962. do posljednje 2002. godine.

Pierre Boulat proizveo je svoju prvu priču o Yves Saint Laurentu za LIFE Magazine 1962. Naslovna priča na dvanaest stranica pratila je dizajnera koji je kreirao prvu kolekciju u svoje ime i za razvoj je trebalo mjesec dana. Ova serija započela je dugu suradnju koja je obuhvatila njihove živote, a kulminirala je Aleksandrom Boulat koja je trideset godina kasnije preuzela dužnost od svog oca.

Godine 1998. Yves Saint Laurent postavio je tri stotine modela na travnjak Stade de Francea za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a u iščekivanju tog događaja Paris Match je zamolio Alexandru da preuzme dužnost od svog oca. Ponavljajući ono što je njen otac učinio za prvu kolekciju Yves Saint Laurenta dok je dizajnirao za Christian Dior, Alexandra je nastavila da dokumentuje posljednju kolekciju Yves Saint Laurenta 2002. Njen izvještaj, sa ekskluzivnim pristupom, posljednje je koji pokriva jednog od najvećih svjetskih modnih dizajnera.

Jedna od osnivačica Foto agencije VII i središnja figura u životu Fondacije i Akademije VII, pokojna Alexandra Boulat poznata je po svojoj beskompromisnoj fotografiji značajnih političkih i društvenih tema. Zajedno sa očevih šezdeset godina posvećenih fotoreporterstvu, ostavljaju nasljeđe bez premca.

Ova izložba prikazuje radove koji su nastavili pokrivajući Yves Saint Laurenta i predstavlja neke od najintimnijih trenutaka iza kulisa. Prikazana umjetnost istražuje razvoj dizajna, estetike i pomicanje granica mode tokom prošlog stoljeća.

"Njegove pedesetpetogodišnje oči sakupile su najveći umjetnički repertoar, istančan ukus u harmoniji netaknute mladosti." – Pierre Boulat.

Izložba je realizirana uz podršku Akademije VII i Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent a ostaje otvorena do 17.aprila, 2023.godine.

24.3.2023. godine

 • Kultura-Novosti

  • Uskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društava

   Uskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društavaTuzlanski kanton uskoro će donošenjem adekvatne odluke riješiti statusna i institucionalna pitanja temeljnih organizacija naroda Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu. Dogovoreno je to danas na...

  • Prijave za 2. Tuzla Guitar Week do 20.6.

   Prijave za 2. Tuzla Guitar Week do 20.6.  - Uskoro praznik gitare u BiH uz vrhunska imena - Prijave do 20. juna - Otvorene su prijave za ovogodišnju Sedmicu gitare u Tuzli. Brojni ljubitelji klasične gitare imat će priliku i ove godine...

  • Danas izložba fotografija

   Danas izložba fotografija"Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" Izložbu fotografija „Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat“, će biti svečano otvorena u petak, 24. marta, 2023.godine, u 12.00 sati u Kući i...

  • “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama”

   “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama” - Tuzlanska promocija knjige 27. februara u BKC TK - U organizaciji Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe” i suorganizaciji JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u ponedjeljak 27....

  • Večeras “Sve moje sestre”

   Večeras “Sve moje sestre”- Promocija romana Laure Barne - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” organizuje 11. januara u 18.00 u prostorijama Društva (Jevrejska bb) promociju romana “Sve moje sestre” autorke iz...

  • Danas izložba sika slikara Zdravka Novaka Paljića

   Danas izložba sika slikara Zdravka Novaka Paljića  Izložba slika „Forma, boja, džez i ja“ Zdravka Novaka Paljića, akademskog slikara grafičara, iz Tuzle, bit će otvorena 24. decembra 2022. u 12.00, u Galerijskom prostoru SPKD „Prosvjeta“, Jevrejska...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma