Solarna elektrana u Elektrotehničkoj školi u Tuzli!


- Energetske intervencije na školskim objektima u Svojatu i Babićima -

PotpisMemoranduma

Potpisivanjem Aneksa Memoranduma o saradnji u sklopu projekta “EE FAZA III”, kojeg provodi Švicarski Caritas u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, ozvaničen je početak implementacije mjera energetske efikasnosti na školskim objektima u Svojatu i Babićima, te izgradnji solarne elektrane na objektu Elektrotehničke škole u Tuzli.
„U sklopu projekta, Caritas Švicarske zajedno sa svojim partnerima, provodi aktivnosti usmjerene na energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije, s ciljem demonstracije i promocije efekata novih i čistih tehnologija u cilju poboljšanja sposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama. U 2024. godini predviđeno je ulaganje od 180.000,00 KM od čega Ministarstvo za prostorno planiranje TK participira sa 100.000 KM. Osim ove aktivnosti predviđena je i izgradnja solarne elektrane na objektu Elektrotehničke škole u Tuzli koja će snabdijevati školu potrebnom električnom energijom. Istovremeno će poslužiti i kao primjer za druge objekte u Tuzlanskom kantonu i kao mjesto dodatne edukacije za novo zanimanje Instalater solarnih sistema koje će prve polaznike primiti u školskoj 2024/25. godini, istakla je Anna Goos, direktorica Caritasa Švicarske za Bosnu i Hercegovinu.
„Pored mjera energetske efikasnosti koji se provode kroz ovaj program želim naglasiti da cijeli ovaj segment ima i edukativni dio, gdje će učenici učiti o obnovljivim izvorima energije i o nužnost da se izvrši tranzicija kad čistim energijama. U tom kontekstu veoma nam je važno iskustvo koje ima Švicarski Caritas i koji nam pomaže u kreiranju naših mjera javne politike. Također želim naglasiti da smo da smo kroz ovu saradnju uveli novo zanimanje - monter fotonaponskih sistema“, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.
Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK akcenat je stavila na stvaranje preduslova izgradnje fotonaponskih sistema. „Što se tiče izgradnje solarnih fotonaponskih sistema u Tuzlanskom kantonu, možemo reći da smo prije svega riješili zakonsku regulativu, usaglasili je sa potrebama građana i privrednih subjekata na području Tuzlanskog kantona kako bi im olakšali pristup postavljanja odnosno montiranja solarnih fotonaponskih sistema. Tako što smo još u 2022. godini olakšali izgradnju, odnosno montažu da nije potrebno izdavanje izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, a samim time i upotrebne dozvole, kao i zadnje izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju, gdje je Skupština Tuzlanskog kantona usvojila određene amandmane koji su omogućili postavljanje solarnih fotonaponskih sistema i na poljoprivredno zemljište, tzv. izgradnju agrosolara“, istakla je ministrica Ajšić.
Potpisivanje Aneksa Memoranduma bila je prilika da se razgovara o planovima Caritasa Švicarske za naredni period i nastavku upješne saradnje na projektima zelene tranzicije.

Odjeljenje za informisanje
3.4.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma