Federalni fond za zaštitu okoliša obećao pomoć u rješavanju ekoloških problema



Rješavanje ključnih pitanja zaštite okoliša bila je glavna tema jučerašnjeg razgovora ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdana Karadžina sa direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuadom Čibukčićem.

cibukcic karadzin


„Potražili smo pomoć u vezi sa rješavanjem okolišnih problema koji se tiču sanacije jezera Modrac i uklanjanja opasnog otpada kruksa iz industrijske zone grada Tuzle. S obzirom na to da se radi o velikim projektima, kao i o velikoj količini opasnog otpada, procijenjenom na 1.750 tona, obratili smo se Fondu za model iznalaženja rješenja. Putem javnog poziva Fonda aplicirat ćemo za sredstva izrade studija utjecaja na okoliš i sanacije tla zagađenog opasnim otpadom i njegovog uklanjanja i za izradu glavnog projekta sanacije Jezera Modrac u smislu sprečavanja daljeg unosa nanosnog materijala i čišćenja obala i dna jezera“, kazao je ministar Karadžin poslije sastanka sa direktorom Čibukčićem, te istakao da dvije institucije od ranije imaju dobru saradnju.
Prema izvještaju o količinama opasnog otpada kruksa u industrijskoj zoni Hak II u Tuzli, kruks se nalazi na dubini od pola do tri metra, a ukupna zapremina kruksa na deponiji je 1.200 – 1.500 kubnik metara. Hemijskom analizom utvrđene su povećane količine hlora, koji je kancerogen, korozivan i toksičan, te prisustvo i teških metala hrom, olovo i nikl.
„Fond za zaštitu okoliša FBiH uložit će maksimalne napore da se ovo ključno pitanje za Tuzlu riješi sistemski i na najefikasniji način“, dodao je direktor Čibukčić.  

Odjeljenje za informisanje
3.6.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma