Preporuka gurmanima: Dagnje i Montefrio Rose

DagnjeOstrige
Dagnje u umaku od oštriga možete spremiti veoma brzo i jednostavno, za samo 30 minuta ako spremate količinu jela dovoljnu za četiri osobe. Sigurno ćete voljeti ovako spremljene dagnje sa vinom iz naše preporuke. Možete ih servirati kao predjelo uz prepečenac ili kao glavno jelo uz rižu. Sastojci potrebni za pripremu ovog jela su: 2 kašike ulja, 60 g crvenog luka, 1 čehno bijelog luka, 1 kašičica narezanog đumbira, 1 limenka dagnji (250 g), 60 g umaka od oštriga, 1 kašika sojina umaka, 1 kašika Gussnela, 2 kašike vode, 1 kašika Vegete. U većoj tavi zagrijte ulje. Stavite nasjeckani luk i narezani đumbir i sve zajedno popecite dok luk ne omekša. Zatim dodajte ocijeđene dagnje iz limenke, umak od oštriga i sojin umak. Kratko prokuhajte, a zatim umiješajte Gussnel koji ste razmutili s vodom i Vegetu. Zajedno prokuhajte još 2-3 minute. Dagnje u umaku od oštriga tople poslužite uz rižu ili samo uz prepečenac. Uživajte u egzotičnoj kombinaciji s Dalekog istoka
i uz španska vina.

MontefrioRosado


Montefrio Rose ima strukturu delikatnog i voćnog crvenog vina. Mirno je vino napravljeno 100% od grožđa Tempranillo. Samo najbolje grožđe se bira za ovo vino, koje se pravi koristeći tradicionalnu metodu ruže. Grožđe se natapa na niskoj temperaturi prije fermentacije, što omogućava kori da ostane u kontaktu sa plodom sve dok vino ne poprimi karakterističnu boju ruže. Fermentacija se vrši  na kontrolisanoj temperaturi od 16°C u čeličnom tanku oko 12 do 14 dana. Inače, u bivšem kraljevstvu Castilla La Mancha, centralna Španijia je najveći kontinuirani uzgajivač vina u svijetu sa 300.000 hektara vinograda. Također je pogodna teritorija poznatog romana miguel de Cervantesa, Don Kihot. Denomacion de Origen graniči sa Valenciom i Murciom na istoku, Extremadurom na zapadu, Andaluzijom na jugu i Madridom na sjevero-zapadu. Vinarstvo je ovdje nastalo u rimsko doba, nakon sto je rašireno u srednjem vijeku. Svestranost zemljišta rezultirala je uvođenjem niza međunarodnih sorti grožđa. Ovo voćno između ostalog i svjetlo, čisto te svježe vino ima karakterističnu boju ruže. Zadržava svoju orginalnu aromu jagode i svježeg crvenog voća na nosu. Na nepcu je dobro uravnoteženo, te ima osvježavajući i čist dugotrajan izgled. Savršeno vino uz ribe i morske plodove. Ima 11% alkohola i najbolje ga je servirati na temperaturama između 12 i 14°C.
I ovo, kao i ostala vina u našoj ponudi kroz rubriku "Preporuka gurmanima" te druga kvalitetna španska vina, možete nabaviti u firmi "Baraka BH Bio" koja je smještena u Hotelu Tuzla u Tuzli.

Baraka

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma