Obrazovanje i zdravstvo prioritet u procesu energijske obnove javnih objekata

 

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić posjetila je danas Univerzitetsko klinički centar u Tuzli i Područnu školu Kalesija Gornja gdje su okončani radovi na projektima energijske efikasnosti. Riječ je o rekonstrukciji objekata iz oblasti obrazovanja i zdravstva koji su započeti u 2023. godini a odnose se na utopljavanje javnih objekata.
Javne nabavke i tenderske procedure pomjerile su završetak radova u 2024. godinu, kazala je ovom prilikom ministrica Ajšić.

UKC energijskaobnova


„Mi smo danas na jednoj od primopredaja gdje je okončana procedura i radovi u vrijednosti od 70.000 KM. Da bi potkrijepili činjenicu da se govori o ulaganju u zdravstvo kao drugom na listi prioriteta, jeste podatak da smo bili jedan od važnijih aktera kada je riječ ulaganje u Kliniku za interne bolesti.“
Direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović izrazio je zahvalnost Vladi TK i resornom ministarstvu na izdvajanju značajnih sredstava za renoviranje krova na hirurškoj sali Klinike za hirurgiju.
„Mi smo to jednim dijelom sanirali, međutim, bilo je potrebno značajno više sredstava. Ministarstvo se odazvalo i to je samo jedan u nizu od projekata u kojima je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK učestvovalo u sanaciji objekata UKC-a Tuzla“, rekao je direktor Tulumović.
Ovom rekonstrukcijom u rad su ponovo puštene dvije sale koje nisu bile u funkciji.
„Zahvaljujući grantu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i Vlade TK osigurana su sredstva za rekonstrukciju dijela operacionog bloka Klinike za hirurgiju. Samim tim Klinika za hirurgiju je na dobitku kada je u pitanju prostorni kapacitet, što će povećati i broj usluga koje mi pružamo zdravstvenim osiguranicima TK, a što će imati uticaj i na smanjenje lista čekanja za benignu patologiju“, kazao je v.d. načelnika Klinike za hirurgiju Zlatan Mehmedović
Prema riječima ministrice Ajšić za ove namjene „povučeno“ je oko 2 miliona KM sa federalnog nivoa a tome je dodano i ulaganje putem kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj.
„Vrijednost kredita je oko 8 miliona eura gdje je zaista jedan veliki dio objekata iz oblasti zdravstva, sve sa UKC-a, ali to su pokazatelji opredjeljenja Vlade TK za ulaganje u oblast zdravstva“, naglasila je ministrica Ajšić.
Danas je izvršena primopredaja i u Područnoj školi Kalesija Gornja gdje je postavljena termoizolacija i zamijenjena vanjska stolarija.
Direktor OŠ Kalesija Mirsad Pezić naglašava sa su stvoreni daleko bolji uslovi za boravak učenika i radnika ove škole.
Područnu školu Kalesija Gornja ove godine pohađa 15 učenika podijeljenih u 2 kombinovana odjeljenja koji će svoje školske obaveze nastaviti u toplijem i ugodnijem ambijentu.
Vrijednost radova koji su započeti u 2023. godini, prema riječima ministrice Ajšić, je oko 1,5 miliona KM.
„Ove godine je predviđeno oko 1,2 miliona KM i Ministarstvo će u nastavku da objavi akcioni plan za 2024. godinu. Radimo pregovore sa Evropskom bankom i imamo intenciju da se radi 200 objekata, te moramo uraditi analizu koji su objekti koji su preostali kako bi se intervenisalo putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice“, kazala je ministrica Ajšić.

20.3.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma