Konferencija za medije u Lukavac cementu


- Povodom 50. rođendana Lőrinc Mészáros prvi put posjetio Lukavac cement -

LC50pres1

U povodu svečanog obilježavanja zlatnog jubileja Lukavac Cementa danas, 6. juna 2024., na dan kada je fabrika puštena u pogon, u kratku jednosatnu posjetu stigao je novi vlasnik Lőrinc Mészáros, a potom je održana konferencija za medije.

Lukavac Cement, vodeći bosanskohercegovački proizvođač portland i zidarskog cementa, u decembru 2023. postao je članica mađarske Talentis Grupe koja djeluje u sastavu Mészáros Grupe na čijem čelu je Lőrinc Mészáros. Tokom prijepodnevne posjete Lukavac Cementu, Mészáros je obišao jedan dio postrojenja, upoznao se i razgovarao s menadžmentom i održao prigodan pozdravni govor uposlenicima fabrike. Tom prilikom su zasadili i drvo javora kao simbol zajedničke posvećenosti prirodi i zaštiti okoliša, ali i za uspješan početak nove faze poslovanja Lukavac Cementa.

“Želio sam danas svakako biti ovdje kada se obilježava ovaj poseban datum za Lukavac Cement. Zalaganje i odanost njegovih radnika tokom ovih 50 godina su sigurno bili glavna osnova uspjeha. Ova fabrika je sinonim za kvalitet i izvrsnost i zato svima koji su dali doprinos njenom razvoju i napretku upućujem iskrene čestitke. Izuzetno sam zadovoljan da smo sada prisutni i u Bosni i Hercegovini i da nastavljamo s daljim ulaganjima i unapređenjem poslovanja Lukavac Cementa u skladu sa modernim praksama i aktuelnim dostignućima industrije cementa” - izjavio je Mészáros.

Na danas održanoj konferenciji za medije, na kojoj je premijerno prikazan i kratki film o prvih 50 godina Lukavac Cementa, istaknuto je da fabrika uspjela opstati i rasti zahvaljujući timskom radu svih njenih zaposlenika ali i uspješnoj privatiziciji te da sada kao članica Talentis Grupe, na svoj 50. rođendan, započinje novu eru poslovanja s jasnom vizijom i pogledom u budućnost.

Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa, u svom obraćanju je naglasio da je u proteklim godinama u ovoj kompaniji kreirano poticajno okruženje, u kojem su spojeni znanje i iskustvo vrhunskih stručnjaka sa entuzijazmom novih, mladih zaposlenika koji u Lukavac Cementu imaju priliku graditi svoje karijere kao u bilo kojoj drugoj naprednoj zemlji i dodao: ”Cilj nam je da mladi, stručni ljudi ovdje ostaju i zajedno s nama grade bolju budućnost Bosne i Hercegeovine”.

Ispred Talentis Grupe medijima se obratio Dusán Lásztity, član Nadzornog odbora Lukavac Cementa u ime najavljenog Tamása Németha, predsjednika Nadzornog odbora Lukavac Cementa, koji je tom prilikom rekao: ”Naši planovi za Lukavac Cement su bazirani na povećanju udjela alternativnih goriva, ali razrađujemo i druge projekte kao što hvatanje ugljika i iskorištavanje solarne energije. Krajnji nam je cilj je da ovdašnju proizvodnju cementa učinimo što zelenijom i ekološki potpuno prihvatljivom te da u dovoljnim količinama snabdijevamo mađarsko, bosanskohercegovačko i druga tržišta.«

Mađarska Talentis Grupa, koja je specijalista u građevinskoj branši, kupovinom Lukavac Cementa sada je prisutna u BiH, što je ujedno pokazatelj ozbiljnih namjera mađarskih kompanija da ovdje investiraju.

„Mađarska država svesrdno podržava aktivnosti svojih privrednika koji žele ulagati ne samo u BiH, nego i u cijelom regionu. Ulazak Talentis Grupe u ovu savremenu bosanskohercegovačku cementaru je izvrstan primjer i za sve druge investitore, ali i za naše buduće saradnje, jer, između ostalog, predstavlja značajan doprinos daljem razvoju dobrih ekonomskih i prijateljskih odnosa između BiH i Mađarske“ - kazao je ambasador Republike Mađarske u BiH Krisztián Pósa.
.
U svom emotivnom obraćanju bivši generalni direktor Lukavac Cementa Izet Imamović je rekao: „Kako je prije 50 godina otvorena kao prva fabrika cementa u BiH, tako je i danas prva i prednjači u svemu. U svom dugodišnjem radu i vođenju ove cementare glavni motiv mi je uvijek bio da što profesionalnije obavljam svoj posao i odgovorno donosim odluke. Ipak, timski rad je ključ uspjeha. Ovo što smo uspjeli napraviti u Lukavac Cementu, napravili smo mi, a ne neki pojedinac sam.“
Edin Delić, gradonačelnik Lukavca, izrazio je svoje zadovoljstvo da tako savremeno industrijsko postrojenje postoji u Lukavacu i da je izuzetno ponosan na pionirski projekt upotrebe alternativnih goriva u Lukavac Cementu, jer upravo zahvaljujući transparentnosti, otvorenosti, dobroj organizaciji i komunikaciji sa građanima, svi su postali svjesni da je ovo vrlo kvalitetno i napredno rješenje, posebno s aspekta zaštite okoliša. Čestitao je 50. rođendan svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima i zaposlenicama cementare i na kraju zaželio dobodošlicu Talentis Grupi u Lukavac sa željom da buduća saradnja s lokalnom zajednicom bude i nadalje uspješna.
Veliki rođendanski koncert Lukavac Cementa održava se večeras u 20 sati kada će ispred Centra za kulturu Lukavac nastupiti popularni bendovi Dubioza Kolektiv i Divanhana.
Medijski pokrovitelji rođendanskog koncerta su: Klix.ba, FENA, Akta.ba, Biznisinfo.ba, Ekapija.com, Dnevni avaz, Radio M, Biznis.ba, Vijesti.ba, M plus radio, Poslovne novine, RTV Lukavac, RTVTK, RTV Slon, LukavacInfo, Sodalive.ba, Urban Magazin i Business Magazine.

6.6.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NBTehnikabaner

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner