U Tuzli završen 3. Sajam visokog obrazovanja

- Izlagači zadovoljni, budući studenti informisani -


Sajam visokog obrazovanja, koji je u Tuzli u protekla dva dana okupio značajan broj javnih i privatnih univerziteta, visokih škola i obrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije je završen.
Izlagači, koji su maturantima i budućim studentima svojim prezentacijama pokušali dati kvalitetne dogovore na pitanje: Šta, kako i gdje studirati?, mogu biti zadovoljni onim što im je ovaj sajamski događaj ponudio.
-Želim pohvaliti organizatore na relizaciji sajma, koji je i pored nešto kasnijeg termina održavanja, ipak ispunio naša očekivanja, posebno drugog dana sajma kada je bila znatno bolja posjeta. Ono što nas sve treba zabrinuti je evidentna melanholija i apatija u koja je zahvatila mlade ljude u našoj državi, ali to nam ujedno treba biti i motiv da to stanje popravimo, da mlade ljude animiramo, da im otvorimo mogućnosti kvalitetnog obrazovanja i zaposlenja na ovim prostorima. AUBiH svojim načinom rada i kvalitetom obrazovanja, te akreditacijom diploma pored BiH u SAD i Turskoj, mladim ljudima nudi sve ono im treba kako bi bili sigurni u bolju budućnost – rekao nam je prof. dr. Mirsad Đonlagić, rektor Američkog univerziteta u BiH i jedan od inicijatora ovog sajamskog događaja.
Ove godine Sajam visokog obrazovanja u Tuzli bio je i međunarodnog karaktera. Učesnici iz Hrvatske i Slovenije, pored primarnog kontakta sa potencijalnim studentima ističu uspostavljenu saradnju sa domaćim visoškolskim ustanovama iz BiH, koja je dogovorena upravo na ovom Sajmu.

SajamObrazovanja


 -Veleučilište u Slavonskom Brodu je relativno mlada visokoškolska ustanova, koja od svog osnivanja 2006. godine teži ka internacionalizaciji svojih programa, a  ovaj sajam smo prepoznali kao kvalitetan način da to što radimo predstavimo na ovdašnjem tržištu. Iz Tuzle nosimo lijepe utiske o gradu i ljudima, ali i konkretne poslovne dogovore koji se odnose na realizaciju EU projekata u oblasti obrazovanja čiji smo dio već duži period. Posebnu pažnju smo posvetili prezentaciji programa poljoprivrede i strojarstva, što su deficitarna zanimanja kod nas i dobra prilika za buduće studente – istakao je Hrvoje Sivrić, prodekan za razvoj i stručni rad Veleučilišta u Slavonskom Brodu, koje je upravo na ovom sajmu potpisalo ugovor o saradnji i studijskoj razmjeni sa Visokom školom FINra iz Tuzle.
Veliko interesovanje posjetitelja privukao je i Univerzitet u Novoj Gorici iz Slovenije, koji je već poznat brojnim studentima iz Bosne i Hercegovine.
-Najmlađi smo javni univerzitet u Sloveniji i trenutno imamo upisanih 500 studenata od kojih je polovina stranih studenata, a veliki dio je upravo iz Bosne i Hercegovine. Pored kvalitetnih programa studentima je zanimljiva pogodnost besplatnih studija koji su rezultat međudržavnog sporazuma Slovenije i BiH, zatim posebni uslovi za sportiste, te subvencija smještaja i prijevoza i mogućnost studentskog zapošljavanja – istakla je Veronika Piccinini, predstavnica Univerziteta u Novoj Gorici.
Sajam visokog obrazovanja, koji je bio smješten u izlagačkim paviljonima Hotela Tuzla, uspješno je organizovao Tuzlanski sajam uz pokroviteljstvo Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.
Tuzlanski sajam

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma