- Dugogodišnji privrednik i sportski radnik -

antoRaos

Dugogodišnji privrednik i sportski radnik, Anto Raos, preminuo je jučer u 15,3o u Tuzli, u 89. godini života. Datum i mjesto sahrane bit će naknadno objavljeni.

Rodio se u makedonskom selu Garima, općina Debar. Od 1942. godine živi u Tuzli. Godine 1958. završio je Tehnološki fakultet, magistrirao je 1967., a doktorirao 1970. godine. Bio je aktivni sportaš, privrednik, te djelovao kao sportski radnik i funkcioner. 21 godinu bio je na čelu Koksno-hemijskog kombinata Boris Kidrič (KHK) u Lukavcu i hemijskog kombinata Sodaso u Tuzli, te Privredne komore BiH. Na tuzlanskom Tehnološkom fakultetu predavao u statusu izvanrednog profesora.

Predsjedavao je Fudbalskim savezom i savezom zajednica za tjelesnu kulturu SR BiH. Bio je član Upravnog odbora i predsjedništva Fudbalskog saveza Jugoslavije i predsjednik zajednica prvoligaša u SFRJ.

Bio je prvi predsjednik Foruma građana Tuzle i prvi predsjednik predratnog udruženja menadžera BiH. Rat je proveo boreći se protiv svakog nacionalizma, mržnje i netolerancije. Godine 1996. je prvi put došao u Beograd na poziv srpskih opozicionara. Doputovao je u delegaciji nezavisnih intelektualaca sarajevskog Kruga 99 i tuzlanskog Foruma građana, kao jedini koji je član oba udruženja.

Bio je aktivni učesnik u radu Društva "Hrvatski dom" i Kluba "Ivan Mažuranić", te član je Upravnog odbora Soroševe Zaklade Otvoreno društvo, takođe i član OO BiH. Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja. Bio je na glasu kao odlučna osoba, koja ne trpi demagogiju. Dok je bio u Slobodi, danonoćno je bdio nad ekipom. Objavio memoarsko-životopisnu knjigu "Pišem o svom životu". Sudjelovao je u dokumentarnom filmu 99 o tuzlanskoj Slobodi snimljenom povodom 99 godina postojanja kluba.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma