• Mjere ublažavanja ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je, na 70. sjednici Kolegija gradonačelnika, utvrdio niz prijedloga odluka koje je uputio Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje, a koje se odnose na podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovnika, kao i na ublažavanje posljedica na poslovanje poslovnih subjekata. Utvrđen je Prijedlog odluke o privremenom oslobađanju od obaveze plaćanja komunalne naknade za sva fizička i pravna lica, naknade za zauzimanje javnih površina i obaveze plaćanja zakupnine prostora u evidenciji mjesnih zajednica, za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19).
U cilju podrške socijalno ugroženim kategorijama, kojima se iz Budžeta Grada dodjeljuju jednokratne novčane pomoći, Gradskom vijeću je na usvajanje upućen Prijedlog odluke o pojednostavljenju procesa prikupljanja dokumentacije u postupku ostvarivanja prava na jednokratne pomoći, za vrijeme trajanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

Kolegij70


U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica i očuvanja radnih mjesta na području grada Tuzle, gradonačelnik je uputio Gradskom vijeću na usvajanje prijedlog Odluke o privremenom oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore koji su u vlasništvu Grada. Odlukom je predviđeno oslobađanje 50% od iznosa zakupnine za mart 2020., te oslobađanje u potpunosti zakupnine počev od 1.4.2020. pa do isteka 60 dana od donošenja odluke nadležnih organa o prestanku stanja nesreće prouzrokovane pandemijom. Odluka se odnosi na sve zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji su obuhvaćeni naredbama Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani djelatnosti, kao i na udruženja građana i fondacije koji su zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Tuzle.
Gradonačelnik je Gradskom vijeću uputio i prijedlog da javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla, uputi preporuku da donesu slične odluke koje će se odnositi na zakupce prostora sa kojima sklapaju ugovore o zakupu, a koji su pogođeni zabranama obavljanja djelatnosti uslijed pandemije.

  • Prijedlog rebalansa Budžeta

Gradonačelnik Tuzle uputio Gradskom vijeću prijedlog rebalansa Budžeta i prijedlog ekonomskih i socijalnih mjera za ublažavanje posljedica pandemije
Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je, na jučer održanoj sjednici Kolegija gradonačelnika utvrdio Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Tuzle: „Budžet Grada je usvojen u decembru 2019. godine i tada nismo mogli planirati da će nas zadesiti pandemija i da će nam biti potrebna sredstva za borbu protiv širenja pandemije i za sanaciju ekonomskih, socijalnih i drugih posljedica. Ovo je prvi u nizu rebalansa, kojim smo obezbijedili oko dva miliona KM, kako bi se nastavilo sa realizacijom započetih aktivnosti vezanih za sprječavanje širenja i sanaciju posljedica pandemije i  uglavnom se odnosi na sredstva civilne zaštite. Naredni rebalans očekujemo uskoro,  ukoliko Parlament Federacije BiH usvoji  našu Inicijativu za izmjenuZakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa i time omogući da se sredstva čija je namjena izgradnja skloništa mogu koristiti za pomoć građanima i privrednim i drugim  subjektma za sprečavanje i otklanjanje posljedica pandemije. Očekujemo i da ćemo dobiti određena sredstva od Vlade Federacije. I u tom slučaju ćemo morati donositi rebalans Budžeta“, izjavio je gradonačelnik Imamović.
GRAD TUZLA

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma