Preporuka gurmanima: Za vikend "Fideos" i vino "Montefrio"

Montefrio


U rubrici "Preporuka gurmanima", donosimo dah Španije....
Preporuka za vikenda neka bude tjestenina, špansko jelo "Fideos" uz koje se idealno veže vino "Montefrio".
Krenimo od jela. Priprema "Fideosa" je prilično laka i treba vam ukupno 90 minuta ukoliko želite pripremiti jelo za četiri osobe. Za pripremanje ovog jela kao i za paelju potrebna je specijalna posuda koja se zove "paeljon", a liči na široku okruglu tepsiju. Veličina paeljona mora odgovarati broju osoba za koje se priprema hrana. Za ovaj recept se koristi paeljon za 4 osobe. Potrebno vam je 1/2 kg. tjestenine koja se zove fideos (fideua), 1/2 kg. sitne ribe ili dijelova za riblju čorbu, 1/2 kg. dagnji, (i drugih morskih plodova po želji koji sigurno neće škoditi), dobra veza zeleni, 1 zelena paprika (roga), 1 glavica luka, lorber, malo šafrana ili žute boje za jelo, maslinovo ulje, so i biber. Kao što smo pomenuli, priprema je jednostavna. Napravite oko 2 litra riblje čorbe u kojoj se kuhala riba, zelen, lorber, so i nekoliko zrna bibera. Procijediti i ostaviti na stranu. U paeljonu zagrijati ulje (3 kašike) pa dodati sitno isjeckan crni luk i zelenu papriku (jako, jako sitno) ali i drugo povrće po želji i kratko propržiti. Sasuti tjesteninu, sve lagano izmiješati i zaliti ribljom supom. Tečnost mora da doseže do vrha posude pa ako vam fali supe dodajte malo obične vode. Ostavite da lagano krčka i povremeno izmiješajte. U međuvremenu očistiti dagnje pa kad fideua bude skoro gotova i ostane vrlo malo tečnosti ubaciti školjke jednu po jednu, ubadajući ih ukrug oko cijele posude okrećući širu stranu prema dnu. Ostaviti još kratko da se školjke otvore i da uvri sva tečnost ali bez miješanja samo blago protresti paeljonom. Šafran se dodaje čim se naspe tečnost, i jelo je gotovo.

fideos

Crveno Montefrio vino je savršeno vino za uživanje sa velikom upotrebom španske kuhinje. Napravljeno od grožđa soret "Tempranillo", u bivšem kraljevstvu Castilla La Mancha, iz područja centralne Španije koje je najveći kontinuirani uzgajivač vinove loze na svijetu sa 300.000 hektara vinograda. To je također mjesto poznatog romana Miguela da Cevantesa, Don Quixote. Oznake porijekla granica su Valencia i Murcia na istoku, Extremadura na zapadu, Andalucia na jugu i Madrid na sjeverozapadu. Vinarstvo je ovdje nastalo u Rimsko doba i mnogo se raširilo u srednjem vijeku. Poslije toga, svestranost zemljišta rezultirala je uvođenjem niza međunarodnih sorti grožđa. Grožđe "Tempranillo" je pažljivo rukom birano. Prije fermentacije grožđe se maserira pri niskim temperaturama. Fermentacija se provodi na temperaturi od 22ºC, kako bi se sačuvala originalna aroma i okus. "Montefrio" je duboko crvene boje sa zanosnom aromom crvenih bobica, bogato na nepcu s prizvukom paprike, začina i moka. Toplo i uravnoteženo s lijepim dugim završetkom. Savršeno se sljubi sa crvenim mesom, tjesteninom i zrelim sirom. Ima 12% alkohola a najbolje ga je servirati između 12-14°C. Nije na odmet znati i podatak da je ovo vino "Montefrio Red 2012", osvojilo značajnu nagradu: "Bronza - 2013 AWC Vienna". Uživajte u ukusima Španije. Prijatno i živjeli...

Sastojke za ovo jelo je vrlo jednostavno nabaviti a ukoliko prihvatate našu ponudu za vino uz ovo jelo, onda informacija da "Montefrio" i druga kvalitetna španska vina, možete nabaviti u firmi "Baraka BH Bio" koja je smještena u Hotelu Tuzla u Tuzli.

Baraka

28.8.2015. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma