Kako pripremiti organizam za novu sezonu proljetnih alergija

- Institut za zdravlje i sigurnost hrane savjetuje -

lejlabarucija


Alergije i alergijske bolesti danas možemo nazvati bolestima modernog doba, jer njihova učestalost unazad više od 50 godina značajno raste na globalnoj razini, posebno u razvijenim zemljama gdje danas pogađaju jednog od četiri stanovnika.
Ono što je iznimno važno je pripremiti organizam na period alergija, a sada je idealno vrijeme, jer priroda  još uvijek miruje, ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Sezonski alergeni, prvenstveno misleći  na one koje udišemo (polen), počinju s prvim danima proljeća, te nastavljaju svoj utjecaj tokom ljeta i jeseni, zbog čega je bitno poznavati njihovu raspodjelu i povezanost  tokom sezone što nam omogućuje da ih izbjegavamo, a što je i jedna od prvih smjernica antialergijske terapije.

 • Ojačati imunitet

- Alergija počinje izloženošću alergena preko disajnog sistema, probavnog sistema ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji kreira alergijsku reakciju. U cilju pripreme organizma za polenske alergije potrebno je izbjegavati sve ono što slabi imunitet. Faktori koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga upotreba lijekova, te nedovoljan san, navodi Lejla Baručija iz INZ-a.
U periodu koji je pred nama, osobe koje mogu ili već imaju probleme sa alergijama trebaju intenzivnije konzumirati namirnice kao što su agrumi, kupus, paprika, kelj, paradajz zbog vitamina C koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Kao izvor visokokvalitetnih proteina, željeza i selena je nemasno meso, riba, mahunarke, orašasti plodovi. Bitno je napomenuti da postoji mogućnost križne alergijske reakcije nutritivnih i inhalatornih alergena, te je potrebno namirnice konzumirati kuhane ili pečene, izbjegavati konzumirati sporne namirnice u cjelovitom obliku.
Beta karoten je prirodni izvor vitamina A ima antioksidativno djelovanje, a nalazimo ga u određenom povrću (mrkva, špinat, brokule) bitan je za smanjenje jačine fotosenzitivnih alergijskih reakcija. Cink je esencijalni mineral koji stimulira stvaranje imunosnih stanica, smanjuje intenzitet alergijskih reakcija.
Vitamin C u kombinaciji sa kalcijumom smanjuju lučenje histamina. Histamin je odgovoran za kihanje, oticanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije. Vitamin  D smanjuje šansu za razvoj alergija zbog svog uticaja na imuni sistem. Također može ublažiti simptome atopijskog dermatitisa.
Suplementi Beta glukana doprinose bržem i boljem imunom odgovoru. Oni se nalaze u pivskom kvascu, gljivama Reishi i Shiitake. Kao suplementi se mogu pronaći u obliku sirupa i kapsula u dozama prilagođenim djeci i odraslim. Rafinirana ulja, šećeri i previše crvenog mesa i mliječnih proizvoda samo će pojačati simptome alergija.
- Pošto u sezoni alergija imunitet pojačano radi, potrebno je osigurati svome tijelu dovoljno odmora tokom noći kako bi mu pomogli u borbi. Primjena antihistaminika dodatno iscrpljuje organizam. potrebno je izbjegavati periode kada je najveća koncentracija polena u zraku, to su najčešće jutarnji periodi od 9 do 12 sati, dodaje Baručija.

 • Prirodni saveznik u borbi protiv alergija

Ulje crnog kima je najpoznatiji prirodni lijek protiv alergija i daje odlične rezultate. Pošto učinkovito jača imunitet najbolje će rezultate dati ako se počne redovno konzumirati mjesecima prije sezone intenzivne polinacije.
Probiotici omogućuju organizmu stvaranje više antitijela imunoglobulina IgG,te tako štite organizam od jakih alergijskih reakcija.Osnovni izvor probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira ili jogurta, navode iz INZ-a.
Naučna istraživanja su pokazala da osobe sa pozitivnom stavom proizvode više antitijela i zdravije su. Imunoterapiju treba podržati antialergijskim lijekovima i ličnim mjerama poput izbjegavanja ili minimiziranja izloženosti alergenu uz praćenje sedmičnih izvještaja iz INZ-a, koji predstavljaju servisnu informaciju o koncentraciji polena, a koja bi mogla pomoći građanima u planiranju svakodnevnih životnih aktivnosti.
Za kraj, podsjećamo da od početka februara do kraja oktobra INZ veću treću godinu na području Zenice provodi mjerenje i sedmično objavljivanja podataka iz tzv. "polenskog kalendara", a u planu za ovu godinu je nabavka i instalacija još dva-tri uređaja čime bi bilo "pokriveno" cijelo područje ZDK sa informacijama o pojavljivanja i intenziteta polena biljki koje kod dijela stanovništva izazivaju alerijske reakcije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

 • Zanimljivosti Najnovije

  • SOS Dječija sela u BiH: Lako je postati Kum

   SOS Dječija sela u BiH: Lako je postati Kum Sigurno i bezbrižno odrastanje dječaka i djevojčica bez roditeljskog staranja možete podržati mjesečnim donacijama te na taj način postati Kum ili Kuma 31 porodice koja živi u SOS Dječijiim selima u...

  • Pomozimo Seadu Jogunčiću iz Tuzle

   Pomozimo Seadu Jogunčiću iz Tuzle"Zovem se Sejo. Sin, drug, prijatelj. Ove godine upisao sam fakultet preko fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju i krećem u novu buducnost. Po drugi put!Čini vam se, na osnovu početnog dijela, da...

  • Savjeti stručnjaka: Kako izgleda pravilna prehrana ljeti

   Savjeti stručnjaka: Kako izgleda pravilna prehrana ljeti Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje posebnosti i zahtijeva određeni režim prehrane zbog specifičnih potreba organizma pa budući da su nam konačno došli topli ljetni dani, jako je važno svoju...

  • BiH druga najsiromašnija zemlja u Europi

   BiH druga najsiromašnija zemlja u Europi  Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja u Europi, prema podacima koje Eurostat redovno objavljuje o standardu stanovništva. Bosna i Hercegovine je po standardu ispod 50 posto europskog...

  • Stiglo je ljeto, a sa njim i opasnosti za naš organizam

   Stiglo je ljeto, a sa njim i opasnosti za naš organizamStiglo nam je ljeto, a sa njim i vrijeme velikih vrućina i mnogo sunčanih sati. Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odmorom, odlaskom na more, bazene i uživanjem na...

  • Danas počinje ljeto

   Danas počinje ljeto  Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi godišnje doba ljeto počinje danas u 11 sati i 13 minuta. Na južnoj hemisferi u isto vrijeme počinje zima. Za stanovnike sjeverne polulopte ljeto počinje u onom...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz