Dogovoreno povećanje satnice u zdravstvu

 

Pregovarački timovi Vlade Tuzlanskog kantona i oba sindikata u zdravstvu Tuzlanskog kantona postigli su dogovor o povećanju neto satnice u zdravstvu. Na sastanku je također dogovoreno da počnu pregovori za novi Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK.
U cilju iznalaska rješenja, predstavnici Vlade i sindikata intenzivno su tokom proteklih dana radili na približavanju stavova koji će biti prihvatljiv i za Sindikat i za Vladu Tuzlanskog kantona.

ZdravstvoSatnica


„Mi smo sa strane Pregovaračkog tima Vlade TK postigli dogovor i sredstva u iznosu od 3 miliona KM predviđena rebalansom, koja su bila obustavljena u Zavodu zdravstvenog osiguranja dok ne vidimo šta će biti sa pregovorima i štrajkom, će biti oslobođena da se vrši transfer prema javnim zdravstvenim ustanovama“, kazala je nakon sastanka ministrica zdravstva Dajana Čolić.
Naglasivši da odluku o zvaničnom prekidu štrajka u zdravstvu na području TK mogu donijeti jedino organa sindikata a koji će o tome odlučivati kasnije tokom dana, predsjednik Strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH Zijad Latifović je kazao da je pronađen kompromis.
„Našli smo se na sredini između 2,76 i 2,78. U zavisnosti od koeficijenata tako će biti povećane plate našim radnicima. Ostaje nam još da tehnički dio izvršimo kod svojih poslodavaca, da se to uredi. Mi imamo raspon koeficijenata od 1 do 5,6 i oni zavise od toga kako će kome dijeljeno. Npr. radnica koja ima najmanja primanja će u koeficijentima (u procentima) dobiti najviše ali u parama neće.
U narednom periodu se očekuje početak pregovora u vezi sa novim Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.
„Sa Pregovaračkim timom sindikata u zdravstvu sa područja TK smo dogovorili da nam za desetak dana pošalju zahtjev za početak pregovora vezano za novi Kolektivni ugovor tako da ćemo tu detaljnije pregovarati i o satnici i o dužini radnog vremena. Ono što bi se u suštini i trebalo da izmijeni“, najavila je ministrica Čolić.

 

5.10.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma