Održana 31. redovna sjednica Vlade TK

 

  • Povećanje novčanih podrški i uvedena podrška za plasteničku proizvodnju

Na jučer održanoj sjednici Vlada je donijela Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini. Ovim programom određena je visina sredstava za pojedine modele novčanih podrški, kriteriji za ostvarivanje prava na novčanu podršku i plan raspodjele sredstava po oblastima i vrstama novčanih podrški. Ukupna sredstva predviđena za ove namjene iznose 7 miliona KM. Treba istaknuti da je u inicijalnom Budžetu TK za 2021. godinu, kojeg je Vlada naslijedila nakon imenovanja, za ove namjene bilo predviđeno 4,5 miliona KM, što je rebalansom Budžeta, na inicijativu ovog saziva Vlade TK povećano na 7 miliona KM.
U odnosu na Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz 2020. godine, ove godine došlo je do povećanja novčane podrške po jedinici mjere za proizvodnje kukuruza, kornišona za industrijsku preradu, merkantilnog krompira, otkup voća za preradu na području kantona, muzne krave, proizvodnju pilećeg mesa, podršku organizatorima proizvodnje u kooperaciji otkupa proizvoda iz kooperacije i prodaja tih proizvoda (kornišon). S druge strane novčana podrške za preostale proizvodnje je ostala na nivou prošlogodišnjih. Također, značajno je istaknuti da su u okviru modela kapitalnih ulaganja za razliku od prethodnih godina planirana i sredstva za sufinansiranje nabavke plastenika i visokih tunela za poljoprivredne proizvođače koji se bave plasteničkom proizvodnjom.
Opći kriteriji koje, između ostalih, moraju ispuniti fizička i pravna lica da bi ostvarili pravo na novčanu podršku su da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava ili Registar klijenata, da imaju prebivalište, odnosno sjedište na teritoriji Kantona, da su ispunili poreske obaveze, da su ispunili obaveze po osnovu ugovora o zakupu ili ugovora o dodijeljenoj koncesiji za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, da ispunjavanju uvjete propisane Pravilnicima o ostvarivanju novčanih podrški po modelima novčanih podrški, te da imaju registrovan obrt za pojedine novčane podrške propisane Programom i Pravilnicima. Korisnicima koji imaju registrovan obrt bit će obračunat 20% veći iznos novčane podrške po jedinici mjere u odnosu na visinu novčane podrške planiranu Programom u okviru modela podrške proizvodnji za animalnu i biljnu proizvodnju.

Vlada31

  • Sistemski pristup unaprjeđenju stanja u oblasti mladih

Vlada je jučer primila k znanju Informaciju o stanju u oblasti mladih u Tuzlanskom kantonu u 2020. godini. Važno je istaći da se ova Informacija radi po prvi puta. Uzimajući u obzir da je pitanje mladih jedno od pitanja prema kojem se mora pokazati poseban senzibilitet, a koje se direktno i indirektno veže za različite oblasti i resorne nadležnosti različiti organa i organizacija, Ministarstvo je pokušalo obuhvatiti najznačajnija pitanja mladih ali sa fokusom na ona pitanja i informacije koje se odnose na resornu nadležnost Ministarstva i sprovođenje programa i aktivnosti koje su usmjerene prema mladima, a koje se izdvajaju iz Budžeta Tuzlanskog kantona i lokalnih zajednica sa područja Tuzlanskog kantona. Jedan cilj Informacije jeste da objedini sve zvanične podatke koji postoje o mladima i koji govore o njihovom položaju na području Tuzlanskog kantona, ali i da ukaže na njihove navike, stavove i probleme sa kojima se suočavaju. Drugi cilj jeste da ovo ne bude isključivo redovni, godišnji izvještaj, već da svake godine, i pored činjenice da za Tuzlanski kanton ima Strategija prema mladima 2020-2024., prati stanja i eventualne promjene koje se ubrzano dešavaju, analizira da li određene politike daju rezultate i da na taj način objedini podatke. Ti podaci će sa jedne strane predstavljati praćenje i ocjenjivanje politika za mlade, a sa druge strane činiti bazu za predlaganje i kreiranje javnih politika zasnovanih na dokazima. Jedan od ključnih dijelova Informacije o stanju u oblasti mladih na području Tuzlanskog kantona predstavljaju smjernice za unapređenje položaja mladih i razvoja programa u oblasti mladih u periodu od 2021-2023 godine, a koje je Ministarstvo kreiralo u skladu sa Uredbom o trogodišnjem i godišnjem planiranju u FBiH, te  Strategijom prema mladima Tuzlanskog kantona 2020.-2024. Iz ponuđenih smjernica vidljivo je da je u narednom periodu neophodno znatno ojačati omladinski aktivizam i posvetiti se uključivanju mladih koji imaju veliki potencijal u razvoj Tuzlanskog kantona.
Uz prihvatanje današnje Informacije, Vlada je jučer dala podršku Ministarstvu za kulturu, sport i mlade da poduzme sve potrebne aktivnosti za unapređenje stanja u oblasti mladih, posebno u dijelu finansiranja programa namijenjenih za podršku mladima, te zadužila Ministarstvo za kulturu, sport i mlade i Ministarstvo finansija da analiziraju mogućnost povećanja iznosa finansijskih sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2022. godinu za unapređenje stanja u oblasti mladih.


Ostale odluke

 

  • U skladu sa nedavno donesenim Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava, Vlada je jučer odobrila sredstva Ministarstvu finansija i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak i Uredu za zajedničke poslove kantonalnih organa TK za realizaciju planiranih investicija.
  • Vlada je jučer dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa, te saglasnost za popunu radnog mjesta državnog službenika putem unaprjeđenja.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je jučer razriješila direktora Poljoprivrednog zavoda Tuzla, te imenovala vršioca dužnosti direktora Zavoda. Utvrđen je prijedlog kandidata za imenovanje u Nadzorni odbor JP „Šume Tuzlanskog kantona“ DD Kladanj, ispred državnog kapitala, te imenovan Upravni odbor JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona.


Odjeljenje za informisanje
23.7.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma