Najavljena manifestacija „Dani evropskog naslijeđa u BiH“


Press konferencijom u JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona najavljeni su događaji kojima će se 25. i 26. septembra 2020. godine obilježiti Dane evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Ova ustanova kulture, koja u novembru obilježava 23 godine postojanja, pridružila se institucijama iz više od 50 evropskih država koje svojim tematskih sadržajima žele ukazati na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

BKCnaslijedjePress

-Naš projekt nosi naziv „Zaštitimo naslijeđe, promovišimo kreativnost“ i njim u dva dana, kroz dva vezana događaja želimo ukazati na značaj i mogućnosti korištenja savremene produkcije i umjetničke kreacije u cilju očuvanja ovdašnjeg kulturnog naslijeđa. Prvi događaj je zajednička izložba Faruka Ibrahimovića i Harija Ejubovića, a drugi je stručno predavanje i panel diskusija za uposlenike institucija kulture, obrazovnog sistema i turističkih organizacija na temu Memorijalni spomenici Bosne i Hercegovine – rekla je je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK, ističući poseban doprinos nadležng ministarstva u realizaciji planiranih programa.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, koje je animiralo institucije kulture čiji je osnivač da različitim programskih sadržajima daju svoj doprinosu u očuvanju našeg naslijeđa.

-Iako je riječ o evropskoj inicijativi, a obzirom na bogato bh. naslijeđe, intencija nam je da obilježavanjem ovog značajnog datuma ojačamo lokalnu dimenziju naslijeđa na području Tuzlanskog kantona. Sve smo više svjesni tog potencijala kada je u pitanju naslijeđe Tuzlanskog kantona, zbog čega smo, kao resorno ministarstvo inicirali da BKC Tuzlanskog kantona, ali i drugih šest ustanova kulture daju svoj doprinos u njegovoj promociji. Želja nam je da ovo obilježavanje preraste u tradicionalnu manifestaciju širih razmjera, čime bismo kroz naslijeđe razvijali dijalog među ljudima, te na taj način gradili mostove i pokazivali sve ono što jeste sastavni dio identiteta Bosne i Hercegovine – istakao je Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi TK.

Manifestacija počinje svečanim otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića, u Velikoj galeriji BKC TK u petak 25. septembra u 19 sati.

U sklopu izložbe će biti predstavljene umjetničke fotografije spomenika kulture Bosne i Hercegovine Faruka Ibrahimovića, te slike, instalacije i objekti autora Harija Ejubovića, inspirisani motivima bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

-Izložba je postavljena tako da prati temu manifestacije. Faruk se predstavio fotografijama, a ja slikama, objektima i asamblažom i nadam se da će publika biti zadovoljna onim što će vidjeti. Izložba sadrži oko 70 eksponata koji prikazuje naše naslijeđe kroz dva čvrsta materijala, kamen i metal i kroz koje su dva autora sa različitim tehnikama pronašla zajedničku priču. Vjerujem da će izložba biti dugovječna i  dostupna publici širom Bosne i Hercegovine – istakao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK i jedan od autora izložbe.

Drugi događaj u okviru ove manifestacije bit će stručno predavanje i panel diskusija na temu Memorijalni spomenici Bosne i Hercegovine. Uvodničar je Aida Bičakčić, saradnik za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a moderator je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK.

Svoj doprinos u realizaciji ovog događaja dala su i dva partnera u projektu, JP RTV TK koji je za potrebe panel diskusije kreirao video sadržaj koji prikazuje memorijalne spomenike na području Tuzlanskog kantona, te JU Muzej istočne Bosne Tuzla, čiji će uposlenici biti panelisti događaja koji će se održati 26. septembra u Galeriji JU BKC TK sa početkom u 12 sati.

-Kulturno naslijeđe je jedan širok pojam i simbol identiteta i zajednica. Ovakvim manifestacijama to naslijeđe štitimo i čuvamo za naredne generacije. Ja ću u svom izlaganju ukazati na važnost pokretnog i nematerijalnog naslijeđa koje se prenosi sa koljena na koljeno i koje je temelj identiteta svakog naroda – rekla je Vesna Isabegović, muzejski savjetnik u JU Muzej istočne Bosne.

Prisustvo događajima je za posjetitgelje slobodno uz poštivanje izrečenih epidemioloških mjera, koje se odnose na okupljanje u zatvorenim prostorima.

JU BKC TK Tuzla
 uveličate ovaj događaj koji će se održati u nedjelju, 27. septembra, na Trgu slobode u Tuzli sa početkom u 14h.

 • TK Novosti

  • Nove mjere Kriznog štaba FBiH

   Nove mjere Kriznog štaba FBiHZbog reapidnog rasta broja zaraženih od koronavirusa morali smo donijeti nove mjere, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva. Jedna od mjera je nošenje maski na otvorenom u...

  • Preporuke Kriznog štaba političkim subjektima

   Preporuke Kriznog štaba političkim subjektimaZbog povećanog broja oboljelih, te znatno pogoršane epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je uputio preporuke svim...

  • Rad ugostiteljskih objekata ograničiti do 23 sata

   Rad ugostiteljskih objekata ograničiti do 23 sataImajući u vidu aktualnu epidemiološku situaciju na području Tuzlanskog kantona Krizni štab Ministarstva zdravstva je zatražio od gradova i općina na području Tuzlanskog kantona da izmijene odluke o...

  • Održana 33. vanredna sjednica Vlade TK

   Održana 33. vanredna sjednica Vlade TKNa danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je dala saglasnost na izmjene i dopune plana novčanih tokova posljednji kvartal 2020. godine Odbora za likvidnost Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020....

  • Održana 32. vanredna sjednica Vlade TK

   Održana 32. vanredna sjednica Vlade TKZa sanaciju lokalnih i nekategorisanih puteva iz Kantonalnog budžeta skoro milion KM Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona o...

  • Cilj Kantonalne vlade je konstantno unaprjeđenje socijalne zaštite

   Cilj Kantonalne vlade je konstantno unaprjeđenje socijalne zaštite„Vlada Tuzlanskog kantona jasno pokazuje svoju socijalnu osjetljivost i činit će to i ubuduće. Uz standardne oblike socijalne pomoći, ćemo, kao i do sada, pružati podršku i svim onim aktivnostima...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 solana1

adriatic

TQM

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

Istanbul 25 novembar 2020 vt

emma

tztk

piemonte1

cydonia2

pavic1
imel2

vlada tk1