Obilježen Dan maternjeg jezika

 

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog Ahmed Omerović kantona prisustvovao je centralnoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla.
Naglasivši da je današnja manifestacija organizovana shodno pravilniku o obilježavanju značajnih datuma u osnovnim i srednjim školama ministar Omerović je kazao da se na području Tuzlanskog kantona poštuju odredbe Ustava odn. službeni jezici kao i jezici manjina.

DanMaternjeg


„Tužni smo što se u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ne poštuje bosanski jezik, ne poštuje se volja roditelja da učenici uče bosanski jezik. Mi to ovdje na TK drugačije radimo. Dobar smo primjer i učenici će danas da uče o svom jeziku, bit će spomenut pravopis bosanskog jezika, bit će napravljen određen historijat tako da su naši učenici i njihovi nastavnici vrijedno radili da pripreme ove aktivnosti“, kazao je ministar Omerović.
Direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča ovom je prilikom predočio da „jezik čini identitet i kulturu jednog naroda i bez obilježavanja ovakvih značajnih datuma vrlo brzo bismo došli do gubljenja identiteta. Vrlo je bitno spomenuti da se uvijek govorilo da je dom tamo gdje se govori svojim jezikom“, istaknuo je direktor Čiča.
Da se u Gimnaziji „Meša Selimović“ svake godine obilježava 21. februar s ciljem očuvanja i njegovanja maternjeg jezika potvrdila je direktorica Alma Šehanović. „Želja nam je da naši učenici spoznaju važnost očuvanja maternjeg jezika kao jednog od osnovnih elemenata našeg identiteta. Briga o maternjem jeziku s jedne strane nosi sa sobom svijest o vlastitom identitetu ali s druge strane i na neki način prihvaćanje onog nečeg drugačijeg. Jedan o istaknutih filozofa je rekao da je prava domovina zapravo jezik i ja bih se složila s njim“, kazala je direktorica Šehanović.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoški zavod TK također su u JU Osnovna škola „Pazar“ Tuzla organizovali okrugli sto.

21.2.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

lovic juli 2022

grin

balic dec 2022

NB kraljevska

golden jan 2021 2

mamamia

 piemonte1

emma

fhz