Održana konstituirajuća sjednica Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju


Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju Tuzlanskog kantona održao je danas konstituirajuću sjedicu u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK. Radi se o stručnom i savjetodavnom tijelu, koje je nedavno, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkom radu imenovala Vlada TK, u sistemu naučnoistraživačke djelatnosti i tehnološkog razvoja, a čine ga osam predstavnika naučnih radnika i jedan predstavnik privrede.

Savjetnauka


Za predsjednika ovog savjetodavnog tijela izabran je Vedad Pašić, a ostali članovi, predstavnici naučnih radnika su Bahrija Umihanić, Jasmina Husanović, Dženeta Omerdić, Alma Dizdarević, Midhat Jašić, Nermin Sarajlić, Nijaz Tihić, te Senad Karić, predstavnik privrede.
Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju će pratiti stanje i razvoj naučnoistraživačkog rada i tehnološkog razvoja  u Kantonu i predlagati mjere za njihovo unaprjeđenje, davati preporuke s ciljem razvoja naučnoistraživačke infrastrukture i obuke nove generacije naučnika.
Ovo savjetodavno tijelo će predlagati i mjere za afirmaciju i napredovanje naučnoistraživačkog kadra i rada, kao i način finansiranja naučnoistraživačkog rada.
„Očekivanja  Vlade TK i resornog ministarstva u tom kontekstu su zaista velika. Smatramo da imenovanjem Savjeta  sistem naučnoistraživačke djelatnosti i rada izdižemo na viši nivo, a također  smatramo da ćemo u narednom period imati priliku da implementiramo sve one stvari, koje su zakonom propisane kao nadležnosti Savjeta i kao nadležnosti Vlade TK i resornog ministarstva” ,izjavio je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Fuad Mešanović.
On je dodao da Savjet za nauku i tehnologiju kao stručno i savjetodavno tijelo Vlade TK sa svojim nadležnostima propisanim legislativom predstavlja implementaciji Zakona o naučnoistraživačkom radu.
Predsjednik Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju Vedad Pašić kazao je da je osnovni cilj ovog tijela da bude savjetodavno Valdi TK i ministarstvu obrazovanja i nauke TK u svim aspektima koji se tiču razvoja nauke i tehnologije, Kojima se, kako je naveo zadnjih godina nije posvećivala pažnja.
“Ono na čemu ćemo raditi je veće ulaganje u istraživanja naših vrhunskih istraživača, mzatim ladih istraživača, te poticanje mladih ljudi da se bavi naukom, jer svaki novac koji se uloži u nauku  naučnoistraživački rad se vraća dugovorčno 20 puta  više” naglašava Pašić.
Također, Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju predlagat će naučnoistraživačke projekte od interesa za Kanton, kao i projekte za jačanje kapaciteta I poboljšanja uslova istraživanja I razvoja, te davati prethodno mišljenje na podzakonske propise.

Odjeljenje za informisanje
12.9.2021. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

pavic3

medex farm2

emma

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1