Potočari, Premijera dokumentarnog filma "Kapija 95"

 

- Nedostupnost pravde za žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji -

KapijaSreb1

Povodom obilježavanja 27. godišnjice od masakra na Tuzlanskoj kapiji, u Memorijalnom centru Srebrenica premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Kapija ‘95ˮ. Dokumentarni film je posvećen žrtvama masakra ispaljene granate s planine Ozren pod komandom Vojske Republike Srpske (VRS) 25. maja 1995. godine.

Tog dana na Tuzlanskoj kapiji ubijena je 71, a ranjeno više od 200 osoba prosječne dobi od 23 godine.

Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja organizuju program povodom obilježavanja 27. godišnjice masakra nad tuzlanskom mladošću – jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli – 24. maja 2022. godine s početkom u 15,oo sati u Potočarima.

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja, ističe da je porazna činjenica da 27 godina nakon masakra nad tuzlanskom mladošću roditelji ubijene djece još uvijek čekaju na pravdu. „S engleskom producentskom kućom PINCH Media producirali smo film „Kapija ‘95ˮ za Memorijalni Centar Srebrenica, s kojima zajedno razvijamo sveobuhvatnu strategiju jačanja sjećanja na genocid i ratne zločine širom Bosne i Hercegovineˮ, kazala je Šarić.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog Centra Srebrenica smatra da su dokumentovanje genocida i drugih zločina, te stalno podsjećanje na razmjere i sistematsko činjenje zločina pod komandom politike i vojske Republike Srpske jedini načini da se spriječi negiranje i manipulacija činjenicama.

Suljagić se zahvalio Centru za postkonfliktna istraživanja i PINCH Media na produkciji filma „Kapija ‘95ˮ, ali i roditeljima ubijene djece i preživjelim iz Tuzle što su i nakon 27 godina nepravde bili spremni da podijele svoja bolna iskustva i ne odustaju u borbi za pravdu i istinu.

„U filmu „Kapija ‘95ˮ govori majka iz Srebrenice, Bahra Hasanović, kojoj je jedno dijete ubijeno 1992. godine u Srebrenici, a drugo na Tuzlanskoj Kapijiˮ, navodi Suljagić, dodavši da to govori o povezanosti i sistematičnosti činjenja genocida i zločina.

KapijaSreb2

Među ubijenim je i trogodišnji dječak Sandro Kalesić, kojeg je geler pogodio direktno u srce dok je bio u očevom naručju.

„Odjednom je odjeknula strahovita eksplozija. Sve oko nas je bilo u prašini. Stravična slika. Pogledao sam prema Sandru. Samo se rukom držao za uho i jecao. Mislio sam da je to od straha. Vjerovatno nije ni osjetio da je pogođen. Zgrabio sam ga i pošao prema zgradi u susjedstvu plašeći se nove granate. Stavio sam ga na grudi i tek tada sam osjetio da kroz majicu probija krv. Mislim da je umro kada smo prolazili bolničke kapije. Liječnici su pokušali s reanimiranjem. Uzaludno.“, kazao je Dino Kalesić, otac ubijenog Sandra.

Za zločin nad tuzlanskom mladošću u Sudu Bosne i Hercegovine jedini osuđeni je Novak Đukić, komandant taktičke grupe ,,Ozrenˮ Vojske Republike Srpske na 20 godina zatvora. U februaru 2014. godine pušten je s izdržavanja kazne zbog primjene blažeg zakona, što je iskoristio da pobjegne u Srbiju. Za Đukićem je raspisana Interpolova potjernica, a Bosna i Hercegovina je zatražila da Srbija preuzme presudu i njeno izvršenje. Od 2016. godine, a pod obrazloženjem da je Đukić lošeg zdravstvenog stanja, presudu i njeno izvršenje nije preuzela Srbija.

KapijaSreb3

vijesti.ba

  • Grad Tuzla Najava događaja

    • "Zmajevo srce" obilježava Svjetski dan Down syndroma

        U Klubu "Zmajevo srce" koji predstavlja pravi primjer inkluzije osoba sa invaliditetom, danas, u četvrtak, 21. marta biće upriličeno obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Down syndromom. Iz Kluba...

    • Večeras "Klizibal 2024”

      Večeras - Najveći maskenbal u gradu – Klizalište Panonika Tuzla vas poziva na ”Najveći maskenbal u gradu – KLIZIBAL 2024” na gradskom klizalištu Panonika Tuzla sa Mirzom Mustafagićem, ovaj put u ulozi...

    • Program “ZIME U TUZLI”

      Program “ZIME U TUZLI”- Trg slobode u Tuzli 0d 15.12.2023. do 7.1.2024. -   subota, 06.01.2024. 20.30 sati Sassja subota, 06.01.2024. 12.00 - 14.00 sati Dječiji zabavni program nedelja, 07.01.2024. 12.00 - 14.00 sati...

    • Bajaga u Tuzli za Novu godinu

      Bajaga u Tuzli za Novu godinu- Doček Nove 2024. godine u Tuzli - Kao i prethodnih godina, Grad Tuzla i Turistička zajednica grada Tuzle će organizirati javni doček Nove godine na najvećem trgu u Bosni i Hercegovini - Trgu...

    • Danas "Poslovni forum tuzlanske dijaspore"

      Danas   Grad Tuzla zajedno sa Službom za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu te USAID-om organizuje Poslovni forum tuzlanske dijaspore. Agenda za Poslovni forum koji će biti održan dana...

    • Poziv građanima na Zimu u Tuzli

      Poziv građanima na Zimu u Tuzli- Gradonačelnik Lugavić pozvao građane i posjetitelje na spektakularnu “Zimu u Tuzli” - Na Trgu slobode u Tuzli održana je press konferencija u povodu otvaranja tradicionalne manifestacije “Zima u...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma