Danas izložba fotografija Samira Zahirovića


- Vrhunski događaj u Tuzli: Izložba fotografija istaknutog fotografa Samira Zahirovića -

samirzahirovic1

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla za ponedjeljak 11. prosinca priređuju jedan sjajan i veliki događaj – izložbu fotografija vjerskih objekata u BiH istaknutog i vrhunskog fotografa Samira Zahirovića.

Izložbi će nazočiti svi predsjednici nacionalnih društva u Bosni i Hercegovini, a jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja je poslati poruku mira i važnosti zajedničkog življenja na ovim prostorima gdje je svaki čovjek bez obzira na sve različitosti, upućen jedan na drugoga.

Radi se o izložbi fotografija s motivima vjerskih objekata fotografiranih diljem Bosne I Hercegovine posljednjih deset godina, a većina fotografija je fotografirana 2022. i 2023. godine. Ova izložba fotografija je inače Deveta samostalna izložba fotografija Samira Zahirovića, ali prva koju ima u Tuzli.

“Pored portreta, moja velika ljubav u fotografiji je i arhitektura. Počelo je fotkanjem objekata u našem gradu i okolici, kada se ukase neki lijep trenutak na nebu, lijepo nebo za fotografiju, onda uzmem apparat i odem npr. u Breške i napravim ovu fotografiju crkve s nevjerovatnim plavim nebom. Onda sam radio dokumentovanje objekata koje je renovirala TIKA, pa je it u nastalo nekoliko lijepih fotografija, tako da se ta kolekcija povećavala svakim danom. Tada se rodila ideja da se to malo ozbiljnije počne sakupljati i kada dođe trenutak da imam dovoljan broj vjerskih bojekata svih konfesija u BiH, da se napravi i izložba”, kaže Samir Zahirović za Hrvatski glasnik.

Iako je tiskano 46 fotografija, Samir nam priča da je imao slatke muke kao odabrati fotografije, jer je kolekcija sada već značajna.

“Velika većina ovih objekata su arhitektosnki jako zanimljiva, razni stilovi su prisutni zavisno od konfesije i vremena gradnje. Imate tu stare majstore, poput Mimara Sinana, pa onda Paržika i Vancaša, pa Ivana Štrausa, i na kraju naše Anu Bosankić i Juru Pranjića”, ističe Zahirović.

Ogroman je značaj što se ova izložba događa u Tuzli, uz predstavnike svih nacionalnih društava u BiH koji žele u ovakvom turobnom vremenu poslati poruku mira.

“Ta vijest me jako obradovala i to će poslati jednu lijepu poruku s izložbe. Poruke mira su nam potrebne više no ikada, jer nažalost živimo u državi gdje nažalost ima još puno mržnje i nepovjerenja”, kaže Samir i dodaje da nosi divna iskustva s fotografiranja sakralnih objekata u BiH.

“Iskustva su različita, svaki objekat je bio izazov neki za sebe. Negdje imate više sreće s vremenom i prostorom, a opet npr. u Mostaru lovite svaki centimetar prostora kako bi džamija stala u kadar i sve to na ugodnih mostarskih +42. Ono što je najljepše su susreti i poznanstva s ljudima, sa imamima, fratrima, popovima.”

Zahirović bi volio da ova izložba pronese snažne poruke među ljudima, ali i da je što više ljudi posjeti, posebice mladih.

samirzahirovic2

“Ja lično nisam vjernik, ali u svaku ovu Božju kuću sam ulazio s velikim respektom i poštovanjem jer taj objekat ima veliko značenje za određenu zajednicu. Volio bih i da vjernici odu i posjete objekte konfesija kojim ne pripadaju, da se upoznaju s različitostima, da se dive toj džamiji, crkvi, samostanu kao da je njihova. Ova naša različitost treba biti jedno bogatstvo, a ne kamen spoticanja kao do sada”, poručio je Samir Zahirović jedan od najperspektivnijih i najboljih fotografa u BiH, a tri godine zaredom najuspješniji fotograf iz Bosne i Hercegovine na međunarodnim izložbama.

Za svoj umjetnički rad nagrađen je s više od 300 različitih priznanja i nagrada, 55 zlatnih, 25 srebrenih, 23 bročanih medalja i 250 počasnih priznanja na izložbama FIAP-a. Na državnim izložbama FOTO BiH 10 puta je osvojio prvo mjesto. U 2022. godini dobio je zvanje EFIP/Silver za doprinos umjetničkoj fotografiji. Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH dodijelila mu je zvanje kandidata Majstora fotografije, kao i naslov instruktor fotografije. Posljednjih godina specijalizirao se za panoramske fotografije od 360° i tako je postao prvi Google Trusted photographer u Bosni i Hercegovini.


Hrvatski glasnik
Maja Nikolić

  • Zanimljivosti Scena

    • „Lege Artis“: Upisi u Dječiji hor i Školu klavira

      „Lege Artis“: Upisi u Dječiji hor i Školu klavira  - Dječiji hor „Lege Artis“ Tuzla obilježava 10 godina uspješnog djelovanja - Probe najmlađih ansambala održavaju se svaki ponedeljak i četvrtak od 18:00 - 19:00 kada se vrši i upis mališana. Probe se...

    • 14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, 23-27. jula

      14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, 23-27. julaOd 23. do 27. jula 2024. u Tuzli će se održati 14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop kojeg  organizuje Grad Tuzla. Suorganizatori Kaleidoskopa su Turistička zajednica grada Tuzle, JKP...

    • Večeras koncert na Ilinčici

      Večeras koncert na Ilinčici- Gudački kvartet iz Beča sa Sanelom Redžićem na gitari - Treći koncert u okviru Sedmice gitare u Tuzli bit će koncert u prirodi, tačnije na izletištu Ilinčica u novouređenom prostoru Doma prirode. Sa...

    • Danas dva koncerta pred tuzlanskom publikom

      Danas dva koncerta pred tuzlanskom publikom- Bh muzičar i portugalski duo nastupaju trećeg dana Sedmice gitare - Treći dan Tuzla Guitar Week-a donosi dva koncerta koji će biti održani u Ateljeu Ismet Mujezinović sa početkom u 19.00 sati....

    • Danas počinje treća po redu Sedmica gitare Tuzla počinje 14. jula

      Danas počinje treća po redu Sedmica gitare Tuzla počinje 14. jula  - Ove godine nas opet očekuje bogat program u vidu majstorskih radionica, koncerata te postavke slika na temu „Gitarist“ Safeta Zeca - Koncertom otvorenja i dobrodošlice u nedjelju 14. jula u 19:00...

    • Danas počinje 9. Džumbus festival

      Danas počinje 9. Džumbus festival  - Džumbus festival u Tuzli otvara Dumai Dunai iz Kanade - I ovoga ljeta, Džumbus ekipa, u saradnji sa Udruženjem "Tuzla Live", organizuje Džumbus Festival , nekonvecionalnu seriju događaja...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma