BKC TK bio domaćin tuzlanske premijere filma “Te mračne noći”


Pred ograničenim brojem posjetitelja, sinoć je u BKC TK u Tuzli prikazan dugometražni francusko-bosanski film “Te mračne noći” François Lunela, francuskog režisera sa bh. državljanstvom.
Nakon projekcije filma kojeg je tuzlanska publika nagradila iskrenim aplauzom, o filmu je odgovarajući na pitanja publike govorio i režiser François Lunel, ističući da je inspiraciju za jednu ratnu priču koja govori o ženi našao upravo u svojim iskustvima koja je doživio tokom svog boravka u opkoljenom Sarajevu.

bkcnoci


- Tokom rata sam živio u stanu kod jedne žene koja je radila u bolnici. Njena borba sa svim problemima sa kojima se u ratu susretala bila je moja inspiracija za ovaj film. Žene su u ratu imale jednu drugu borbu i ulogu, ne samo da čuvaju djecu i brinu u kući. One su bile jedna ravnoteža između njih i muškaraca koji su išli u rat, a kako bi u takvoj situaciji održale kakvu-takvu normalnost njihovog života. Ne znam koliko sam kao muškarac uspio ispričati jednu žensku priču. Volio bih čuti reakcije, prije svega ženske publike – istakao je sinoć François Lunel.
Film „Te mračne noći“ je snimljen sa, za ovakav poduhvat, malim budžetom. Snimanje je završeno za manje od mjesec dana i sa mlađom glumačkom postavom koja većim dijelom nije imala nikakvog ratnog iskustva. Kombinacija entuzijazma glumačke postave, produkcije ograničene skromnim sredstvima i režisera koji na pravi način osjeća cijelu priču, na kraju je rezultirala dobrim filmom, zaključak je većine onih koji su sinoć gledali film u Tuzli.
- Prvobitno sam dobio sredstva za jedan film koji bi se snimao samo na jednoj lokaciji, sa minimalnim ulaganjima u produkciju. Bilo mi je glupo da te pare potrošim na to i da na kraju samo ja zaradim. Odlučio sam se tim sredstvima finansirati ovaj film za koji realno treba mnogo više novca. Zbog toga smo u startu rekli da nećemo tražiti neke super kadrove koristeći šine i kranove. Radili smo skoro bez svjetla. Snimali smo sa ramena, što sam prvi put radio i na kraju napravili film u kojem su u fokusu prvenstveno glumci. To ovaj film čini posebnim – rekao je režiser filma, koji će se u tuzlanskom BKC-u prikazivati do 8. aprila 2021.

tamracnanoc


Na tuzlanskoj premijeri filma „Te mračne noći“ bio je i poznati bh. režiser Jasmin Duraković, koji se tokom razgovora sa François Lunelom pohvalno govorio o ovom filmu, posebno ističući njegov doprinos u stvaranju ratne bh. kinematografije.
Film će u Velikoj sali BKC TK-a u Tuzli biti prikazan i 7. i 8. aprila/travnja 2021. od 18 sati. Ulaz na projekcije je besplatan uz prethodnu rezervaciju mjesta u Marketing službi BKC TK (035 311 070), obzirom da je u zbog aktuelnih epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen.
Film „Te mračne noći“, rađen u koprodukciji Rose productions (Bosna i Hercegovina) & Promenades films (Francuska) smješten je u 1993. godinu i opkoljeno Sarajevo, a govori o onome o čemu ne pričamo previše, o ženi u kontekstu rata. Daleko od klišeja o junaštvu, ovaj film dočarava paradokse i zaobilaznice života, patnje i sumnje, ali i snagu prijateljstva i solidarnosti među ljudima.
Uloge u filmu tumače Maja Jurić, Arman Lunel, Muhamed Hadžović, Nina Đogo, Maja Zećo, Emina Muftić, Boris Ler.
Nakon projekcija u Sarajevu i Tuzli, film će u narednim danima biti prikazan u Travniku i Jablanici, a dogovorena je i distribucija filma u Cinestar kinima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Organizator trodnevne projekcije filma u Tuztli je JU BKC TK, uz pomoć medijskih pokrovitelja: RTV 7, RTV TK i RTV SLon Extra.

JU BKC Tuzlanskog kantona
7.4.2021. godine

 • Zanimljivosti Scena

  • BKC TK: Duodrama ”Prah” 4. maja u Tuzli

   BKC TK: Duodrama ”Prah” 4. maja u Tuzli  Maestralna duodrama ”Prah”, iz produkcije JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i UDU Altteatar Sarajevo, na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli bit će odigrana  u...

  • Upis u Dramski studio do 2. maja

   Upis u Dramski studio do 2. maja- Produžen rok za upis u Dramski studio za djecu, mlade i odrasle 2021. - Pozorište mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem "Mladi Tuzle" već sedamnaest (17) godina kontinuirano realizuje specifičan oblik...

  • NP Tuzla: "Kreketanja"

   NP Tuzla: Narodno pozorište Tuzla ove sedmici će predstavu “Kreketanje” u režiji Aleša Kurta i autora Almira Bašovića izvesti u dva dana, 23. i 24.aprila, a obje predstave će početi u 17.30 sati. “Kreketanje” je komad...

  • Klavirski recital: Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso u BKC TK u Tuzli

   Klavirski recital: Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso u BKC TK u Tuzli  Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso, klavirski recital izvest će u utorak 20. aprila 2021. godine u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.Gost koncerta, koji će se održati u skladu...

  • Preminuo Mevludin Ekmečić

   Preminuo Mevludin Ekmečić- Akademski slikar preminuo u 92 godini života - Akademski slikar Mevludin Ekmečić preminuo je u 92. godinii života, objavila je Fondacija Legat Ekmečić. Ekmečić je odlikovan mnogim umjetničkim i...

  • BKC TK: Tuzlanska premijera filma „Te mračne noći“

   BKC TK: Tuzlanska premijera filma „Te mračne noći“- Ulaz besplatan, rezervacija obavezna - Dugometražni francusko-bosanski film “Te mračne noći” François Lunela, francuskog režisera sa adresom u Sarajevu, nakon sarajevske, u utorak će doživjeti i...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1