Suada pola života na dijalizi


- Suadi iz Tuzle se ukazala životna prilika za transplantacij, ali… -

SuadaK

Suada Husejinović Kikanović iz Tuzle, već pola svog života ida na dijalizu.

Još 2003. godine kada je Suada imala  18 godina, dijagnosticirano joj je oboljenje bubrega. Od tada, pa sve do danas, ona svakog drugog dana odlazi na veoma mukotrpne dijalize. Pored oboljenja bubrega, Suada ima i dodatne zdravstvene poteškoće, uzrokovane dugogodišnjim dijalizama.

Na svom Facebook profilu je objavila priču koju prenosimo u nastavku:

Šta raditi? Kakvu poruku poslati? Da li nam je u životu zaista sve zapisano?

Želim vam ispričati nevjerovatan početak ove 2022. godine.

 Nakon čitavog ovog života provedenog u svojoj domovini BiH, godina provedenih na dijalizi pola svog života, podijelit ću sa vama ovu priču. Mnogo tuge i bola sam proživjela i proživljavam.

Mnogo je pokušaja bilo u riješenju svog problema, na sve moguće načine, velikih nada i očekivanja.

Tu je, između ostalog, i započeti pokušaj sa “Otvorenom Mrežom”, u kojoj sam, osim nade, izgubila i vrijeme i novac, te je sve palo u vodu.

Za ovih 17 godina nije mi se ukazala ama baš nijedna jedina prilika da se transplantiram ili bilo što slično ovdje u svojoj domovini BiH. Nakon 17 godina javili su mi se doktori iz Egipta, tačnije iz Gize, koji su mi napisali konkretno da će mi odraditi transplantaciju sa svojim timom koji lično vode u Egiptu na klinici.

U poruci mi govore kako me mogu transplantirati bez problema i pomoći mi u svemu tome te, da mi je samo potreban živi donor koji će mi donirati bubreg. Navode da, po njihovim zakonima, može da mi bude bilo tko donor, te da to bude kao humani čin i da je jedini uslov samo da smo iz iste zemlje (pacijent-donor), krvne grupe “B+” ili “0+” i starosne dobi od 21 do 50 godina.

Prilika života mi se otvorila u ovoj godini ali, nažalost, nemam nikoga tko bi mi donirao bubreg sa krvnom grupom “B+” ili “0+”.

Za sve ove godine očekivanja i nadanja da napokon ozdravim, pojavljuje mi se ovakva nevjerovatna sudbonosna prilika, u vremenu kada su čak i brojevi provedenih zdrava i onih u patnji i agoniji od kako sam se razboljela, poklopili na pola.

Sa punih 17 godina sam se razboljela, da bi nakon još 17 godina borbe za ozdravljenje dobila ovakvu priliku i šansu u životu koju ne bi smjela propustiti. Iskreno se nadam da će se nekome probuditi svijest, da još ima onih koji mogu i žele spasiti jedan mladi život, te mi pomoći da ne propustim ovu priliku i sudbinu koja mi se pružila.

Ovo se ne dešava svaki dan, ovo je “sudbina”. Zaista se nadam još uvijek da ima u BiH humanih i suosjećajnih ljudi spremnih učiniti dobro i humano djelo, sanjam o tome da jednog dana, nakon 17 godina dijalize, živim normalno.

Stojim na velikoj raskrsnici života! Kojim putem krenuti!?

Ako ne možete da mi pomognete, zaželite mi sreću da se netko pronađe tko će me spasiti.

Spasiti nečiji život je neprocjenjivo i kod Boga nagrađeno dijelo.

 • Zanimljivosti Najnovije

  • Svjetski dan pčela

   Svjetski dan pčela- 20. maj, nova je prilika da se ukaže na njihov značaj - Vijekovima su pčele, među najvrijednijim bićima na planeti, koristile ljudima, biljkama i okolišu. Prenošenjem peludi s jednog cvijeta na...

  • Učenici iz Velike Kladuše u Tuzli

   Učenici iz Velike Kladuše u Tuzli- Učimo iz historije da bismo imali bolje sutra - Članovi Udruženja “Most za bolje sutra” iz Velike Kladuše proteklog vikenda posjetili su Tuzlu. Tom prilikom aktivisti, volonteri, učenici završnih...

  • Kako skladištiti i čuvati namirnice biljnog porijekla

   Kako skladištiti i čuvati namirnice biljnog porijekla- INZ savjetuje - Aktuelna situacija i nabavka većih količina namirnica zbog povećanja cijena i mogućih problema u nabavkama, dodatni su razlog da se podsjetimo na to šta kažu stručnjaci kako...

  • "Golden tours": Dubai - ljeto u maju!!!

   Turistička agencija "Golden tours" Tuzla, vodi vas u Dubai. Doživite ljeto u maju!!! Ako postoji grad na svijetu koji bismo okarakterisali kao najpoželjniji i različit u odnosu na druge, onda je to...

  • Kako pripremiti organizam za novu sezonu proljetnih alergija

   Kako pripremiti organizam za novu sezonu proljetnih alergija- Institut za zdravlje i sigurnost hrane savjetuje - Alergije i alergijske bolesti danas možemo nazvati bolestima modernog doba, jer njihova učestalost unazad više od 50 godina značajno raste na...

  • Donacija SOS Dječijim selima za "Konverziju"

   Donacija SOS Dječijim selima za - SOS Dječijim selima u BiH donirano 3.500 eura izdvojenih od prodaje ulaznica za konferenciju „Konverzija“ - Organizatori digital marketing konferencije „Konverzija“ ove godine su za humanitarnu svrhu...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

transturist2

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

SOS apr 2022

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022