Nastupna posjeta šefa diplomatije Belgije u BiH Tuzlanskom kantonu



Ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković i ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović ugostili su šefa Misije diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini Benjamina Sturtewagena u nastupnoj posjeti Tuzlanskom kantonu. Bila je to prilika da ministri upoznaju belgijskog diplomatu o generalnim aktivnostima Vlade TK koje se tiču borbe protiv korupcije, donošenja važnih zakonskih i podzakonskih akata i osnivanja Ureda za borbu protiv korupcije.

Belgija


„Ovo je prilika da iskoristimo brojna iskustava koje ima Belgija kao razvijena evropska država“, kazao je ministar Muratović ciljajući na sličnosti kada je u pitanju ustavno uređenje i multietnički karakter Belgije kao države i Bosne i Hercegovine.  „Sve sugestije i dobra praksu možemo iskoristiti u najboljem smislu i nadamo se biti pozitivan primjer kao kanton koji je lider i u strateškom planiranju i projektima zapošljavanja mladih i rješavanja stambene politike mladih“, izjavio je ovom prilikom ministar Muratović.
Ukazavši na važnost ovakvih posjeta i veza te koliko je značajan glas stranih diplomata u promociji Tuzlanskog kantona, ministar Baraković je naglasio da Vlada TK pokušava promijeniti i percepciju politike.
„Što se tiče obrazovanja i nauke“, kazao je ovom prilikom ministar Baraković, „dogovorili smo da ćemo u narednom periodu učiniti sve da vežemo prije svega Univerzitet u Tuzli sa univerzitetima u Belgiji jer smatramo da je mobilnost nastavnika i studenata jedan od prioriteta“.  
Iako se, prema riječima diplomate Sturtewagena, radi o malom diplomatskom predstavništvu čije je sjedište u Beču, oni se smatraju važnim članom Evropske unije. „Dobro je ponekad otići i van Sarajeva i „izmjeriti temperaturu“ u ostalim dijelovima zemlje“, kazao je Sturtewagen zainteresovan za sve aspekte života u TK.
Na sastanku je također najavljena saradnja sa Narodnim pozorištem Tuzla.“Konkretni projekti se očekuju na proljeće 2022. godine i mi ćemo dati podršku realizaciji svega onoga što će biti dogovoreno. Značajno za nas je i da smo dobili snažna uvjeravanja da će šef Misije podržati naš projekat koji se tiče mladih ljudi na području našeg kantona a to je apliciranje za Evropsku prijestolnicu mladih“, kazao je ovom prilikom ministar Muratović.

16.12.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma