Dogovoreno unaprjeđenje privredne i kulturne saradnje s R Turskom

 

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić i predsjednik Skupštine TK, Slađan Ilić bili su domaćini sastanka s novoizabranim Ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini,  NJ.E. Sadıkom Babür Girginom, koji je jučer upriličen u Vladi TK. Sastanku je prisustvovala i trgovinski savjetnik Ambasade R Turske u BiH, Sevgin Gungor. Ovo je prva nastupna posjeta Tuzlanskom kantonu novog Ambasadora R Turske u BiH, a ujedno i Gradu Tuzli.

ambasadorturskekodpremijeratk


Premijer Hodžić i predsjednik Skupštine TK, Ilić uputili  su dobrodošlicu Ambasadoru Republike Turske, te izrazili žaljenje i suosjećanje sa narodom Turske zbog prirodne nesreće izazvane teškim požarima.
Na sastanku je bilo riječi o ekonomskoj i kulturnoj saradnji TK i R Turske.
Premijer Hodžić je predložio da se u narednom periodu organizira samit privrede, koji bi okupio privrednike TK i Turske, a u predstojećem periodu će se razmatrati dalji koraci.
„U programu ove Vlade je da poslovne zone povećamo za 50%“, naglasio je premijer Hodžić, izrazivši spremnost za unaprjeđenje saradnje s Turskom naročito  na polju ekonomije.
On je podjestio da je Univerzitet u Tuzli prvi  u BiH uveo studijski program Odsjek za turski jezik i književnost.
Ambasador Sadik Babur Girgin je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Tuzlu i TK zahvalivši se Premijeru i predsjedniku Skupštine TK na dobrodošlici.
Ambasador Girgin je istaknuo da je Tuzla važan industrijski centar regiona, zahvalivši se na podršci Kantonalnoj vladi zbog rješavanja problema u  kompaniji Soda Sisecam na početku mandata.
„Nama su važni uspjesi naših investitora, kako bismo mogli nastaviti s praksom dovođenja novih investitora u BiH“, poručio je Girgin, ocijenivši Vladu TK inovativnom i progresivnom.
Dogovoren je nastavak saradnje na jačanju odnosa između Ambasade Republike Turske i Tuzlanskog kantona naročito u oblasti privrede i kulture.
Sastanku je pored premijera TK i predsjednika Skupštine TK prisustvovala i savjetnica premijera TK za informisanje, Fatima Mehmedović.

11.8.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma