Svjetski dan bez cigarete - 31. januara


U brojnim zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao “Nacionalni dan bez cigarete”, tokom kojeg se pokušava edukovati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”.
Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da gotovo pet i po miliona ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duvanom. Ako izostane potrebna politička volja da se zabrani korištenje duvana, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predviđaju da će se broj umrlih od posljedica korištenja duvana povećati na više od osam miliona do 2030. godine, a 80 odsto tih smrtnih slučajeva će se dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

cigare


U javnosti je već odavno ustaljena parola da je “jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta rat protiv duvanskog dima”. Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi sa upotrebom duvanskih proizvoda alarmantno.
Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duvana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci, a trećinu žene.
Pušenje duvana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti jer povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti. Izloženost duvanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača takođe može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.
Efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahtijeva potpunu eliminaciju duvanskog dima, jer samo okruženje 100 odsto bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od ovog štetnog dejstva.
Mnoge zemlje svijeta preduzimaju značajne mjere u cilju zabrane pušenja i na javnim mjestima, što je već na snazi u nekim od zemalja u kojima je to prije bilo nezamislivo, kao npr. Rusiji, Turskoj, Grčkoj, a o tome se vodi rasprava i u nekim zemljama regiona.
Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duvana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije, prvi javno zdravstveni ugovor koji je stupio na snagu 27. februara 2005. godine.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 10. jula 2009. godine ratifikovala je Okvirnu konvenciju o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije, kojom se BiH obavezala da će provoditi preporuke propisane tom konvencijom.

 • Vijesti iz svijeta

  • Povodom Svjetskog dana srca – Budi heroj svog srca

   Povodom Svjetskog dana srca – Budi heroj svog srca  Širom Planete upozoravajući na značaj očuvanja zdravlja srca, zdravstveni radnici obilježavaju 29. septembar kao Svjetski dan srca, naglašavaju povodom ovog datuma iz Udruženja specijalista...

  • Press: Svjetska sedmica imunizacije

   Press: Svjetska sedmica imunizacijeKonferenciju za novinare će biti održana danas, u ponedeljak 29.4.2019. godine, sa početkom u 10,3o sati, na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla a u povodu  obilježavanja Svjetske sedmice...

  • Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs

   Pravoslavni vjernici danas proslavljaju VaskrsSrpska pravoslavna crkva proslavlja danas najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. U BiH u svim hramovima...

  • Danas je najveći kršćanski praznik Uskrs

   Danas je najveći kršćanski praznik UskrsUskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik, kojim se slavi jedna od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće. Na području svih župa u BiH vjernici danas slave ovaj praznik uz želju da im...

  • Svjetski dan bez cigarete - 31. januara

   Svjetski dan bez cigarete - 31. januaraU brojnim zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao “Nacionalni dan bez cigarete”, tokom kojeg se pokušava edukovati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se...

  • Danas je Badnji dan

   Danas je Badnji danPravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića. Na Badnji dan...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 cydonia2

solana1

adriatic

lovic

kurkumin

izazovb

TQM

imel2

fana

vip

 dogma

 

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

golden okt 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1