Svjetski dan bez cigarete - 31. januara


U brojnim zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao “Nacionalni dan bez cigarete”, tokom kojeg se pokušava edukovati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”.
Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da gotovo pet i po miliona ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duvanom. Ako izostane potrebna politička volja da se zabrani korištenje duvana, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predviđaju da će se broj umrlih od posljedica korištenja duvana povećati na više od osam miliona do 2030. godine, a 80 odsto tih smrtnih slučajeva će se dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

cigare


U javnosti je već odavno ustaljena parola da je “jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta rat protiv duvanskog dima”. Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi sa upotrebom duvanskih proizvoda alarmantno.
Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duvana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci, a trećinu žene.
Pušenje duvana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti jer povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti. Izloženost duvanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača takođe može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.
Efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahtijeva potpunu eliminaciju duvanskog dima, jer samo okruženje 100 odsto bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od ovog štetnog dejstva.
Mnoge zemlje svijeta preduzimaju značajne mjere u cilju zabrane pušenja i na javnim mjestima, što je već na snazi u nekim od zemalja u kojima je to prije bilo nezamislivo, kao npr. Rusiji, Turskoj, Grčkoj, a o tome se vodi rasprava i u nekim zemljama regiona.
Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duvana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije, prvi javno zdravstveni ugovor koji je stupio na snagu 27. februara 2005. godine.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 10. jula 2009. godine ratifikovala je Okvirnu konvenciju o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije, kojom se BiH obavezala da će provoditi preporuke propisane tom konvencijom.

 • Vijesti iz svijeta

  • Srbija ukinula izvanredno stanje

   Srbija ukinula izvanredno stanje  Skupština Srbije usvojila je u srijedu navečer odluku o ukidanju izvanrednog stanja uvedenog 15. ožujka zbog pandemije koronavirusa i proglasila da donijete mjere mogu prestati prije objavljivanja u...

  • Danas je Vaskrs

   Danas je VaskrsVaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život. Zbog...

  • Danas je najveći kršćanski praznik Uskrs

   Danas je najveći kršćanski praznik UskrsUskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik, kojim se slavi jedna od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće. Na području svih župa u BiH vjernici danas slave ovaj praznik uz želju da im...

  • Oporavilo se više od 350.000 ljudi!!!

   Oporavilo se više od 350.000 ljudi!!!U svijetu je zabilježeno 1.604.950 slučajeva koronavirusa, a umrlo ih je 95.739, podaci su statističkog portala Woldometers. Oporavilo se 356.673 ljudi. U Sjedinjenim Američkim državama ima najviše...

  • Jak zemljotres u Zagrebu

   Jak zemljotres u Zagrebu- Građani u strahu izašli na ulice - Pucali zidovi, zgnječeni automobili - EMSC javlja kako je potres jačine 5,3 stepena, s epicentrom sedam kilometara od Zagreba -   Snažan potres zatresao je Zagreb...

  • Uvedeno vanredno stanje na teritoriji cijele Srbije

   Uvedeno vanredno stanje na teritoriji cijele Srbije    - Srbijanska vlada uputila je preporuku svim građanima starijima od 65 godina, kao najugroženijoj kategoriji stanovništva, da ograniče svoje kretanje - U Srbiji je proglašeno vanredno stanje na...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1