Aktivnosti TIKA-e i Vlade TK u školskom objektu u Maloj Brijesnici


Na inicijativu Alena Karića delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem posjetila je jučer područnu škole „Brijesnica Mala" u Doboj Istoku, gdje se provode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji školskog objekta.
Ukupna vrijednost radova je oko 240.000 KM, od čega je 200.000 KM investicija koju finansira Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), dok je 40.000 KM izdvojila Vlada Tuzlanskog kantona.
„Prije svega, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime, želim izraziti zahvalnost TIKA-i na prepoznavanju ove naše potrebe, te iskazanoj volji i spremnosti za implementaciju ove izuzetno značajne investicije. Tim sredstvima mi smo, kroz program kapitalnih ulaganja dodali oko 40.000 KM čime ćemo u znatnoj mjeri poboljšati uslove za boravak i rad, kako učenika, tako i nastavnog osoblja", rekao je premijer Suljkanović.

Skola Brijesnica Mala


Ovom investicijom rekonstruisan je značajan dio od oko dvije trećine cijelog objekta. Zamijenjena je unutrašnja i vanjska stolarija, krov, urađena fasada te su zamijenjeni i podovi u učionicama. Također, rekonstruisan je sistem centralnog zagrijavanja objekta, nabavljena peć na pelet, zamijenjena rasvjetna tijela u prostorijama, te urađen dio neophodnih limarskih radova. Ipak i pored svega uloženog, radovi još uvijek nisu završeni i nisu se stekli uslovi za odvijanje nastave u ovom školskom objektu.
„Školska godina je već počela, a nažalost radovi u ovoj školi su se ispostavili mnogo širi nego što se to u početku moglo pretpostaviti. Imajući u vidu da počinje i zimski period, mi ćemo kao Vlada, putem resornog ministarstva, sa menadžmentom škole i predstavnicima lokalne zajednice pokušati sagledati koji su to još neophodni radovi kako bi smo osigurali uslove za odvijanje nastavnog procesa. Nakon toga u najskorije vrijeme ćemo nastojati i da obezbijedimo finansijska sredstva za završetak radova u ovom školskom objektu", rekao je premijer Suljkanović, pohvalno se odnoseći naspram inicijative i podrške koju u cijelom ovom procesu pružaju roditelji učenika i lokalna zajednica.
Nakon posjete školskom objektu, na poziv gospodina Karića, inače direktora kompanije Kismet, delegacija Vlade je posjetila ovu fabriku tekstila, koja odnedavno izrađuje muška odijela i za renomiranu marku Armani.
Premijer je izrazio svoje zadovoljstvo sistemom, organizacijom rada i uopće poslovanjem ove kompanije koja zapošljava oko 300 radnika.
„Ja se prije svega moram zahvaliti premijeru Suljkanoviću i ministrima koji su danas došli i posjetili školski objekat u Brijesnici Maloj. Glavni cilj današnje posjete jeste iznalaženje rješenja kako bi se djeca što prije vratila u školske klupe u školskom objektu, ali mi je bilo i zadovoljstvo da je kompanija Kismet bila danas i domaćin delegaciji Vlade. Prezentirali smo ono čime se bavimo i viziju našeg razvoja za budućnost, a u narednom ćemo periodu više razgovarati o načinima saradnje i modelima podrške koju privrednici mogu očekivati od Vlade Tuzlanskog kantona", rekao je direktor Karić.

18.10.2018. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma