Održana 22. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

 

  • Srednje škole upisalo 4.049 učenika

Vlada je danas prihvatila Informaciju o upisu učenika u prvi razred srednjih škola, poslije drugog upisnog roka, za školsku 2018/2019. godinu. U odnosu na Plan upisa učenika u prvi razred srednje škole, može se reći da je on realizovan u procentu od 67,91. Naime, po od 4.049 učenika u gimnazije je upisan 551 učenik (13,6%), u tehničke škole 1.972 učenika (48,70%), u stručne škole 1.355 učenika (33,46%), u umjetničke škole 51 učenik (1,26%), u vjersku školu 120 učenika (2,96%). Deset deficitarnih zanimanja u školskoj 2018/2019. godini za koja su obezbijeđena sredstva za stipendiranje upisala su 365 učenika, i to: zidar 10 učenika, keramičar 17 učenika, zavarivač 220 učenika, stolar: 18 učenika, tapetar 25 učenika i krojač 75 učenika. Na osnovu podataka može se konstatovati da su i ove godine učenici i njihovi roditelji najveći interes pokazali za upis u medicinsku i vjersku školu, zatim za određena stručna zvanja elektrotehničke, saobraćajne struke kao i za zanimanja frizer i zavarivač. Najmanji interes je pokazan za poljoprivrednu i rudarsku struku. Zabrinjava mali interes za gimnazije, kao i za određena deficitarna zanimanja kao što su tesar, rudar, pekar i obućar za koja učenici nisu uopće iskazali interes.

Vlada22TK

Ostale odluke

  • Vlada je danas dala ovlaštenje Kantonalnoj agenciji za privatizaciju da vrši sve radnje u vezi sa zaštitom stvari, prava i obaveza iz pasivnog podbilansa preduzeća sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu u državama – bivšim republikama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Radi se o više stambenih, poslovnih i drugih prostora i objekata koji su u vlasništvu javnih i drugih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona
  • Vlada je danas prihvatila i Informaciju o radu Garantnog fonda Udruženja za razvoj NERDA.
  • Vlada je danas dala prethodnu saglasnost na prijedlog Odluke Senata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini o broju i strukturi studenata za upis na sva tri ciklusa studija u akademskoj 2018/19. godini. Na prvom ciklusu studija je planiran upis za ukupno 190 studenata, i to po 50 studenata na Ekonomskom fakultetu, Fakultetu inženjerskih nauka i tehnologija i Akademiji modernih umjetnosti, dok je na Fakultetu za državnu upravu planiran upis 40 studenata. Na drugom ciklusu studija je planiran ukupno upis za 45 studenata, a na trećem ciklusu studija je planiran upis za ukupno 30 studenata. Ukupno je planiran upis 265 studenata na svim fakultetima sva tri ciklusa studija na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.
  • Vlada je danas dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju visine troškova postupka institucionalne akreditacije i akreditacije studijskih programa.
  • Vlada je dala i saglasnost na tekst Anexa Ugovora o sufinansiranju nabavke medicinske opreme između Vlade Tuzlanskog kantona i JZU UKC Tuzla. Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona i Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla zaključili su Ugovor o sufinansiranju nabavke medicinske opreme koja je u funkciji duže od standardnog vijeka trajanja i nabavke dijela opreme kojom UKC do sada nije raspolagao. Shodno Ugovoru planirani iznos od 3.300.000,00 KM trebalo je osigurat u periodu od 2016.godine do 2020.godine. Kako je Budžet Tuzlanskog kantona već bio donesen za 2016.godine, te kako obaveza preuzeta za 2016.godinu nije realizovana, Anexom postojećeg Ugovora se ta obaveza, planira u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu i realizuje 2021. godine.
  • Vlada je danas prihvatila tekst Aneksa II Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu, i ovlastila ministricu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Ivanu Kulić da u ime Vlade TK potpiše aneks Kolektivnog ugovora. Ovim aneksom precizira se da način na koji državni službenici i namještenici imaju pravo koristiti jedan dan godišnjeg odmora.
  • Vlada je danas prihvatila Informaciju o broju radnika i visini obaveza za neuvezani radni staž u privrednim društvima koja su bila u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona nad kojima se vodi ili je završen stečajni postupak koji ispunjavaju uslove Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2018. godinu. Također, Vlada će, nakon objavljene Odluke o izboru korisnika grant sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, nastaviti sve potrebne aktivnosti na iznalaženju mogućnosti subvencioniranja preostalog dijela obaveza po osnovu: doprinosa za zdravstvenog osiguranje, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, opće vodne naknade i posebne naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.
  • Vlada je prihvatila tekst Izjašnjenja na navode iz prigovora Šišić Damira, izjavljen na Odluku Vlade Federacije BiH o imenovanju Upravnog odbora Federalnog Zavoda za PIO/MIO i odluke Vlade Tuzlanskog kantona, te ovlastila premijera Kantona da potpiše tekst Izjašnjenja i proslijedi ga Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike na dalji postupak.
  • Vlada je danas dala i saglasnost na Sporazum o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je danas donijela i Rješenje o razrješenju Omeragić Hasibe sa pozicije Sekretara Ureda za zakonodavstvo Vlade Tuzlanskog kantona. Rješenje je doneseno na lični zahtjev, radi ostvarenja prava na prijevremenu penziju.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas privremeno imenovala člana Upravnog odbora Javne ustanove Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli, te imenovala školske odbore u JU Mješovita srednja rudarska škola Tuzla, JU Osnovna škola „Treštenica“ Treštenica, JU Osnovna škola „Miričina“ Miričina i JU Mješovita srednja škola Sapna.

18.7.2018. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma