Okrugli sto o osnaživanju hraniteljskih porodica

 

Na današnjem Okruglom stolu “Edukacija i osnaživanje hraniteljskih porodica kao faktor prevencije nasilja u porodici“ koje su organizovali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Društvo socijalnih radnika TK učestvovalo je 25 predstavnika institucija i organizacija sa područja TK.
Riječ je o edukaciji u sklopu projekta “Podrška i osnaživanje grupe hranitelja i promocija hraniteljstva u Tuzlanskom kantonu“ na kojem je, između ostalog, napravljen osvrt na evidenciju o stanju nasilja u porodici te ulozi resornog ministarstva u multisektorskom pristupu.

okrug sto hranitelj


U uvodnom izlaganju ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić je naglasio da će Ministarstvo nastaviti saradnju i davati podršku strukovnom Udruženju kao dugogodišnjem strateškom partneru u cilju unaprjeđenja i zaštite položaja djece na područja TK.
Također je rečeno da će u saradnji sa Ministarstvom Društvo socijalnih radnika TK raditi na kreiranju kampanje za razvoj hraniteljstva kao najoptimalnijeg oblika brige o djeci bez roditeljskog staranja. Na taj način, rečeno je, smanjit će se broj djece smještene u institucije, a posebno mališana do 3 godine.
Cilj niza događaja u čijem je fokusu hraniteljstvo su dodatna informisanja, edukacije i savjetodavne podrške neformalnoj grupi hranitelja. U toku septembra i oktobra 2023. godine realizovane su edukacije za 20 hranitelja sa područja Tuzlanskog kantona kao i dodatna promocija hraniteljstva kroz posjete centrima za socijalni rad kao i uličnim promocijama.

6.12.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

NB kraljevska2024

 mamamia

grin

balic dec 2022

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

emma

SOS2023NG