Delegacija Vlade TK posjetila UKC Tuzla


- Inicijativa za rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla -

VladaUKC


Poboljšanja uslova rada i pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima, u  Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli s fokusom na rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo i stvaranje boljih uslova za porodilje inicijativa je i jedna od mjera Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona. Na inicijativu doktora i zastupnika u Skupšitni TK Zumre Avdibegović – Begić i Šekiba Umihanića, pokrenute su aktivnosti za rekonstrukciju odjeljenja.
Tim povodom UKC Tuzla i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo posjetila je i delegacija Vlade TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem. Ovom prilikom Halilagić je istaknuo potrebu ulaganja kao i odlučnost Vlade TK da obezbijedi dio finansijskih sredstava.
„Zbog određenih glasina i navoda koje smo dobijali od porodilja, odlučili smo se na realizaciju ove inicijative doktora i poslanika u Skupštini TK. Imamo dobru sinergiju, važno je da danas vidimo šta su potrebe i na koji način da se upustimo u sve to i koliko je potrebno da u budžetu planiramo sredstava. Podrška Vlade TK je neupitna, ovo je jedan u nizu projekata koje Vlada TK planira za UKC Tuzla, a zauzvrat očekujemo rezultate i veće zadovoljstvo pacijenata”, navodi Halilagić.
Zadnja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo bila je prije 20-tak godina, objekat je starije gradnje i vrijeme za nova ulaganja već dugo se nameće kao glavni prioritet. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla DenijalTulumović nije krio zadovoljstvo zbog inicijative i navodi da je u planu veći broj projekata kako bi pacijenti imali bolju uslugu liječenja.
„Hvala premijeru i zastupnicima koji su podnijeli inicijativu da se poboljšaju uvjeti za porodilje. Ulaganja su potrebna obzirom da je prostor stariji. Određene korake već pravimo, a uz podršku Vlade TK trebali bi u skorijoj budućnosti već u oktobru otvoriti odjeljenje za adolescentnu psihijatriju. Nakon toga idemo u rješavanje mokrih čvorova na Klinici za interne bolesti iz vlastitih sredstava, a nadam se i uz pomoć donatora. Potom slijedi rješavanje onkoloških bolesnika i otvaranje dnevne bolnice, što je značajan projekat. Nastavljamo i sa edukacijama, ranije je raspisan konkurs za veliki broj specijalizacija, u pripremi je još jedan konkurs, klinički centar misli o edukaciji mladih ljudi kako bi građanstvo TK imalo bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Kada je u pitanju Klinika za ginekologiju, svjedoci ste raznih pisanja po društvenim mrežama i portalima o negativnim iskustvima pacijenata, ali svjedoci ste i da se tu klima drastično mijenja, te se nadam da ćemo poboljšanjem interijera, gdje trebaju biti porodilje napraviti još jedan dodatni iskorak”, navodi Tulumović i dodaje da ne sumnja u pomoć, jer  „najmnogoljudniji kanton zaslužuje i najveći dio sredstava. Ako je najmnogoljudniji, ne mora biti i najsiromašniji“.
Medicinski direktor UKC Tuzla i nekadašnji direktor Klinike za ginekologiju UKC Tuzla Igor Hudić ističe da je vrijeme za ozbiljniju rekonstrukciju koja bi porodiljama omogućila bolja iskustva i ljepši ambijent.
„Planiranim aktivnostima namjeravamo napraviti apartmane, odnosno porođajne boksove. Cilj je napraviti rekonstrukciju odjela za porođene žene, gdje ćemo od petokrevetnih i šestokrevetnih soba napraviti dvokrevetne. Ova zgrada je napravljena 60-tih godina i neke stvari neće biti moguće napraviti, npr. da svaka soba ima svoje kupatilo i sl. Podsjećam da je ovo najveće porodiliše kada je broj porođaja u pitanju i centar smo koji ne šalje pacijente dalje u neke druge ustanove”, navodi Hudić.
Jedna od inicijatorica rekonstrukcije je zastupnica u Skupštini TK, poslanica Zumra Avdibegović – Begić, kao ginegolog po struci iskoristila je mogućnost za inicijativu restauracije porodilišta. „S obzirom da sam na terenu prepoznala trenutne uslove kao veliki problem na Klinici, u razgovoru za premijerom Halilagićem dobila sam veliku podršku i obećanje. Cilj je da omogućimo što humanije uslove kako porodiljama tako i uposlenicima“, navodi Avdibegović – Begić.

Odjeljenje za informisanje
23.9.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

NB Super NG

 mamamia

grin

balic dec 2022

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

emma

SOS2023NG