Vakcinacija jedina efikasna prevencija


Higijensko epidemiološka situacija na području našeg kantona svakodnevno se usložnjava, zaključak je sa jučerašnje sjednice Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19.
„U odnosu na prošlu sedmicu, prateći ukupan broj pozitivnih osoba i novootkrivenih slučajeva nalazimo se u zoni 3 procjene rizika, odnosno sa preko 140 novih slučajeva na 100.000 stanovnika“, navodi v.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić i dodaje da, „ako se uporede podaci u zadnje dvije sedmice, broj slučajeva je u prošloj sedmici je za skoro 160% veći nego u prethodnoj sedmici. Pri tome se u skladu  s tim povećava i stopa hospitalizacije i smrtnih slučajeva“.

vakcina


Ono što je indikativno jeste da među osobama koje su hostpitalizirane, odnosu koje su na bolničkom liječenju, još uvijek dominiraju osobe koje nisu uopće vakcinisane ili imaju nepotpun vakcinalni status.
Iako imamo složenu epidemiološku situaciju, direktorica Mulić ukazuje da rezultati sa eksternih matura u školama ukazuju na neophodnost izvođenja nastave.
„U ovom momentu nemamo visok procenat djece koji se nalaze u izolaciji, što zbog pozitivnosti roditelja, što zbog simptoma koje su razvili, u odnosu na ukupan broj učenika. Ipak, imajući u vidu stanje i trendove kojima svjedočimo, možemo reći da roditelji svojom savjesnošću, odgovornošću i svojom ličnom vakcinacijom mogu direktno doprinijeti održivosti kontinuiteta nastave“, zaključuje direktorica Mulić.
I na Univerzitetsko – kliničkom centru evidentno je usložnjavanje higijensko epidemiološke situacije. To je prije svega vidljivo kroz povećan priliv pacijenata, te ispunjenosti COVID bolnica.
„U Klinici za infektivne bolesti danas imamo 46 pacijenata. U proteklim danima imali smo i nešto veći broj smrtnih slučajeva. U respiratornom centru je smješteno 16 pacijenata, od kojih je 7 na respiratorima, dok su ostali na drugim oblicima terapije i potpore. Zabrinjava podatak da smo od petka do jutros imali 16 smrtnih ishoda od posljedica COVID infekcije. Oko 98% osoba koje se nalaze na liječenju na UKC-u Tuzla su osobe koje nisu vakcinisane niti jednom dozom. Jedna ili dvije osobe su osobe koje su primile obje doze vakcine, ali se radi o izrazito blažom kliničkom slikom, dok sa primljenom jednom dozom vakcine imamo nekoliko pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom“, naveo je medicinski direktor UKC-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić.
Sve ovo govori u prilog da je proces imunizacije i vakcinacije neophodan, navodi Hadžiefendić apelirajući na građane da ozbiljno shvate vakcinaciju i da se što prije vakcinišu.
„Udar ovog IV talasa, prema riječima stručnjaka, nas u Tuzlanskom kantonu očekuje krajem septembra i u prvih 15 dana oktobra“, zaključio je doktor Hadžiefendić.


Odjeljenje za informisanje
21.9.2021. godine

 • TK Novosti

  • Podrška radu i aktivnostima Hrvatskog doma

   Podrška radu i aktivnostima Hrvatskog doma  Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović primili su jučer u posjetu predstavnike Hrvatskog doma Petra Matanovića i Zlatka Kovačevića. Ovom...

  • Održana 44. redovna sjednica Vlade TK

   Održana 44. redovna sjednica Vlade TK  Milion KM za nedovoljno razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene općine U skladu sa nedavno donesenim Programom o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito...

  • Brigu o mentalnom zdravlju učiniti dostupnom svima

   Brigu o mentalnom zdravlju učiniti dostupnom svima  Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Esad Džidić pridružio se obilježavanju Dana mentalnog zdravlja koje je upriličilo Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK...

  • Denis Zvizdić u posjeti TK

   Denis Zvizdić u posjeti TK- Zvizdić pohvalio transparentnost rada Vlade TK i pružio podršku putnoj deblokadi TK - Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je jučer u posjetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma...

  • Ambasadorica Francuske u BiH u TK

   Ambasadorica Francuske u BiH u TK  Premijer Hodžić i ambasadorica Francuske u BiH, Nj.E. Christine Toudic usaglasili saradnju u oblasti kulture i ekonomije Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sastao se sa  Ambasadoricom...

  • Održana 26. vanredna sjednica Vlade TK

   Održana 26. vanredna sjednica Vlade TK  Rebalansom Vlada osigurala više sredstava za razvoj i socijalne programe Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021.godinu. Prijedlog Izmjena...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1