Borba protiv korupcije - javna rasprava do 23.9.


- U toku javna rasprava o Zakonu o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika,
nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK -

Javnarasprava


U fokusu rada Vlade TK je borba protiv korupcije, odnosno usvajanje relevantnih zakona koji će rješavati ovu problematiku. Do sada su pokrenute dvije važne aktivnosti: osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije, te utvrđivanje Nacrta zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK. Ovim Zakonom treba da se utvrde obaveze nosiocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije, a sam Ured za borbu protiv korupcije bi provodio ovaj Zakon.
„Ono što je bitno je da će ta imovina biti transparentna i na uvidu svim građanima u svakom momentu i na takav način ćemo sistemskom borbom protiv korupcije i transparentnim djelovanjem pokazati tokove budžetskog novca i način djelovanja svih nosilaca javnih funkcija“ ističe ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.
S ciljem izrade što kvalitetnijeg zakonskog rješenja Ministarstvo u svim gradovima i općinama u našem kantonu provodi javnu raspravu, a jučer je rasprava održana u Tuzli.  Cilj je dobiti što više sugestija i savjeta za izradu Prijedloga ovog zakona.
„Ova rasprava i druge su jako važne jer dobivamo dodatne inpute kako bi zakon u konačnici bio što bolji i kako bi njegova primjena u konačnici stavila tačku na najveći problem u BiH – korupciju“, navodi premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.
Ministrica Harčin ističe i da će Zakon predviđati drastičnije kazne i prekršajne sankcije za one koji se ne budu vodili propisima.
„Praksa je do sada pokazala da su u kantonima u kojima postoji ovakav zakon propisivani prekršajni nalozi koji su čak imali i sudski epilog gdje su kazne plaćane i sudovi su potvrđivali prekršaje tako da je represivniji sistem u ovom zakonu zastupljen i nužan kako bi ovaj zakon bio provodiv“, kazala je Ministrica.
Obzirom da je borba protiv korupcije jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija ocijenila kao nužne da bi se Bosna i Hercegovina integrisala u Evropsku uniju, Vlada je zadražila i pomoć međunarodnih organizacija. Veliku podršku pružile su Američka ambasada, delegacija Evropske unije i misija OSCE-a u BiH.
„S naše strane podrška je bila neuputna i ostaje takva jer rad protiv korupcije vidimo kao jednu od najvažnijih stvari kojom se treba baviti u BiH tako da ovaj doprinos TK doživljavamo kao nekakav iskorak koji je bitan“, navodi šef Terenskog ureda u Tuzli Misije OSCE-a u BiH Damir Gnjidić.
Javna rasprava u koju se mogu uključiti svi građani TK te svoje prijedloge slati na adresu resornog ministarstva traje do 23. septembra nakon čega će Ministarstvo sačiniti izvještaj i prijedlog Zakona. Donošenjem ovog Zakona i njegovim poštivanjem, javni interes će za nosioce javnih funkcija biti na prvom mjestu, baš kako bi moralo biti.

Odjeljenje za informisanje
14.9.2021. godine

 • TK Novosti

  • Podrška radu i aktivnostima Hrvatskog doma

   Podrška radu i aktivnostima Hrvatskog doma  Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović primili su jučer u posjetu predstavnike Hrvatskog doma Petra Matanovića i Zlatka Kovačevića. Ovom...

  • Održana 44. redovna sjednica Vlade TK

   Održana 44. redovna sjednica Vlade TK  Milion KM za nedovoljno razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene općine U skladu sa nedavno donesenim Programom o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito...

  • Brigu o mentalnom zdravlju učiniti dostupnom svima

   Brigu o mentalnom zdravlju učiniti dostupnom svima  Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Esad Džidić pridružio se obilježavanju Dana mentalnog zdravlja koje je upriličilo Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK...

  • Denis Zvizdić u posjeti TK

   Denis Zvizdić u posjeti TK- Zvizdić pohvalio transparentnost rada Vlade TK i pružio podršku putnoj deblokadi TK - Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je jučer u posjetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma...

  • Ambasadorica Francuske u BiH u TK

   Ambasadorica Francuske u BiH u TK  Premijer Hodžić i ambasadorica Francuske u BiH, Nj.E. Christine Toudic usaglasili saradnju u oblasti kulture i ekonomije Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sastao se sa  Ambasadoricom...

  • Održana 26. vanredna sjednica Vlade TK

   Održana 26. vanredna sjednica Vlade TK  Rebalansom Vlada osigurala više sredstava za razvoj i socijalne programe Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021.godinu. Prijedlog Izmjena...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1