Vlada TK: Podrška Eko –Sep-u


- Rekonstrukcijom pristupnog puta Vlada TK će dodatno podržati početak rada Eko –Sep-a -

Eko sep


Završne pripreme za početak rada regionalne sanitarne deponije JP „Ekosep“ d.o.o. Živinice, bile su povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i delegacije Vlade TK ovom privrednom društvu. Podsjećamo, radi se o javnom preduzeću čiji su osnivači Grad Živinice i općine Banovići i Kladanj s primarnim ciljem sanitarnog zbrinjavanja otpada sa ove tri lokalne zajednice. Deponija je smještena na granici Živinica i Banovića, a kako bi i zvanično počela sa radom i prijemom otpada preostalo je da se otklone sitniji nedostaci po uputama nadzornog organa.
„Drago nam je vidjeti da je ovaj zajednički projekat tri jedinice lokalne samouprave doveden do faze kada možemo očekivati i početak njegovog rada. Koliko možemo vidjeti radi se o modernom postrojenju koje je u rangu sa ovakvim postrojenjima u zapadnoj Europi i očekuje se da će uz nulti utjecaj na okoliš, ostvariti i pozitivan utjecaj na cijelu društvenu zajednicu. Imajući u vidu sve navedeno, ali i danas istaknuti problem pristupnog puta, Vlada Tuzlanskog kantona će sagledati mogućnosti da, u saradnji sa Direkcijom regionalnih cesta, reagujemo i damo naš dodatni doprinos ovom zajedničkom projektu nekoliko lokalnih zajednica, ali i generacijskom projektu za Tuzlanski kanton“, rekao je danas premijer Halilagić.
Kako je istaknuo direktor Ekosep-a Selmir Šljivić, „ovaj objekat će u mnogome popraviti uslove življenja u ovom regionu i omogućiti stanovnicima da razvrstavanjem i upravljanjem otpadom doprinesu zaštiti okoline u kojoj žive i unaprijede život za mlade naraštaje, ali i učestvuju u globalnom pokretu za unapređenje zaštite prirode. Pored lokalnih zajednica osnivača, već od samog početka korisnici deponije će biti i Srebrenik i Gračanica, a u perspektivi u drugoj fazi zbrinjavanja otpada planirano je da deponija preraste u Centar za zbrinjavanje otpada za cijelu regiju odnosno Tuzlanski kanton, jer bi se vršila selekcija, odvajanje otpada, to jest naknadna obrada otpada po uzoru na EU standarde“.
Imajući u vidu sve navedeno, sa sigurnošću se može kazati da se radi o generacijskom projektu i jednom od najbitnijih za dugoročno rješavanje problema odlaganja otpada, zaštitu životne sredine, a time i ljudi na području Tuzlanskog kantona.
Uz premijera Halilagića delegaciju Vlada danas su činili i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić i direktor JU Direkcija regionalnih cesta TK Zijad Omerčić.


Odjeljenje za informisanje
7.4.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBplatibrzo mali

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma