Sredstva za uklanjanje opasnog otpada iz HAK-a


- Ministrice Đapo i Ajšić potpisale ugovor za uklanjanje opasne deponije u Tuzli -

kruks

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas ugovor s ministricom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anelom Ajšić o namjenskom prijenosu sredstava za sufinansiranje projekta za uklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a i dekontaminacije tla u industrijskoj zoni Tuzla.
Za sanaciju i uklanjanje deponije kruksa iz kruga bivšeg HAK-a u budžetu Federacije BiH izdvojeno je 2.000.000 KM, a rok za realizaciju ovog projekta je 12 mjeseci. Ministrica Ajšić izrazila je zahvalnost Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na izdvojenim sredstvima.
Ministrica Đapo ističe da je ova deponija jedan je od najvećih ekoloških problema u Federaciji BiH.
- Radi se o opasnom otpadu kojeg je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli, a koji nije propisno odlagan. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK uradilo je istraživanje u kojem je navedeno da kruks i ostali hemijski spojevi, koji su pronađeni, predstavljaju opasnost po zdravlje stanovništva, jer je otpad zakopan u zemlju pored korita rijeke Jale. Vjerujemo da će s ova dva miliona maraka višedecenijski problem građana tuzlanske regije biti riješen – rekla je federalna ministrica Đapo.

30.3.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma