Predstavnici Vlade TK razgovarali sa predstavnicima članica Komore

 

Unaprjeđenje poslovnog ambijenta i razvojni pravci Tuzlanskog kantona bila je tema je sastanka Irfana Halilagića premijera Tuzlanskog kantona i njegovih saradnika, sa predstavnicima većeg broja istaknutih kompanija, privrednika i poslodavaca, predstavnika firmi članica Kantonalne privredne komore Tuzla. Bila je to prilika da se kroz razgovor osjete potrebe privrednika, te da se upozna sa njihovom vizijom razvoja, te stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i podršci ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona.

Vlada privrednici


„Novoimenovana Vlada, nastavlja vrlo sličan kurs djelovanja naslijeđen iz prošle godine. To su prije svega transparentnost, otvorenost, odgovornost i posvećenost privredi i poslodavcima jer oni doprinose punjenju budžeta i otvaraju mogućnosti novih zapošljavanja. Da smo veoma zainteresirani da im sa naše strane pomognemo i kreiramo što bolji poslovni ambijent pokazali smo i prošle godine ukidanjem parafiskalnog nameta, naknade općekorisne funkcije šuma, čime smo poslovanje privrednih subjekata na području našeg kantona olakšali za oko 4,5 miliona KM godišnje“, kazao je premijer Tuzlanskog kantona i najavio da će Vlada i ove godine osluškivati potrebe privrede i u skladu s tim inputima kreirati svoje programe.

„Raduje ovaj potez Vlade TK i odlučnost da se zajedničkim snagama dođe do najboljih rješenja koja mogu unaprijediti naše poslovno okruženje. Mi smo i predstavnicima Vlade i privrednicima, predstavnicima firmi članica Komore, predočili statističke podatke o privrednim kretanjima na području Tuzlanskog kantona za proteklu godinu. Ti podaci ukazuju na povećan obim industrijske proizvodnje na rast i izvoza i uvoza. Ukazali smo na broj zaposlenih kao i na broj onih koji su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK, istakli smo da je prosječna neto plata na području Tuzlanskog kantona na kraju prošle godine bila ispod prosjeka Federacije BiH“, kazao je predsjednik Kikanović, istakavši i aktivnosti koje su poduzete na početku ove godine, a koje su postale redovne posljednjih nekoliko godina. "Radi se o ispitivanju stanja privrede koje radi Kantonalna privredna komora. Prema toj procjeni opće stanje poslovanja ocjenjeno je prosječnim, a kao najveći problem identificiran je nedostatak radne snage. Kada su u pitanju poslovna očekivanja u 2023. godini, 42,6% ispitanika je istaknulo očekivanje pogoršanja uslova poslovanja, ali i uprkos tome, 59,3% planira investicije u tekućoj godini", zaključio je predsjednik Kikanović.

Vlada privrednici2

Sastanak u Komori ocjenjen je veoma pozitivnim pomakom i dobrom inicijativom, za koju se očekuje da u narednom periodu poluči i konkretne rezultate u onim oblastima koje su u nadležnosti kantonalnog nivoa vlasti. Premijer Halilagić je obećao da će Vlada Tuzlanskog kantona biti partner privrednicima te im, u skladu sa njenim mogućnostima, biti zagovornik njihovih interesa prema višim nivoima vlasti.
Uz premijera Halilagića i pomoćnicu ministra Kusturicu, sastanku sa predstavnicima firmi članica Kantonalne privredne komore Tuzla, prisustvovali su ministri trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović i obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

lovic juli 2022

grin

balic dec 2022

NB kraljevska

golden jan 2021 2

mamamia

 piemonte1

emma

fhz