U Tuzli održan 15. obrazovni forum

- Održan obrazovni forum “Novi trend među mladima – štetnost, mitovi i zablude o konzumaciji nargile” -


Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” Tuzla jučer je u Tuzli organizovalo 15. obrazovni forum o temi: “Novi trend među mladima – štetnost, mitovi i zablude o konzumaciji nargile”. Forum je okupio veliki broj srednjoškolaca, kao i predstavnika nadležnih ustanova.

Cilj je razmjena iskustava sa predstavnicima srednjih škola, partnera projekta, o primjeni metode projektne nastave u svrhu jačanja svijesti učenika i roditelja o štetnosti konzumacije nargile.

S obzirom na to da pušenje nargile postaje sve veći trend u svijetu, pa tako i kod nas, bila je ovo prilika da se ukaže na štetnost konzumiranja nargile i aromatiziranog duhana. Prethodno su škole širom TK održale radionice za učenike o ovoj temi, kako bi se što više uticalo na svijest mladih o opasnostima koje se kriju iza novog trenda koji sve više privlači mlade, a koji zakonski još uvijek nije definisan.

nargila forum

Vlada FBiH je prošle godine prihvatila Prijedlog zakona koji se odnosi na duhan i duhanske proizvode, a on će uključivati nagile kao i sve druge vrste proizvoda koje u svom sastavu imaju štetne materije kao što je duhan.

Dok Zakon ne stupi na snagu, nargila barovi se otvaraju u svim gradovima širom zemlje, a njihovi posjetitelji su uglavnom mladi, nerijetko maloljetnici.  Danas je istaknuto da su istraživanja širom svijeta pokazala da su nargile 400-450 puta opasnije po zdravlje od običnih cigareta. Posljedice nargile najviše trpe mozak i pluća, što vremenom slabi i imunitet. Svakodnevna upotreba nargile uzrokuje veliku štetu za pluća.
30.4.2019. godine

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

kurkumin

izazovb

TQM

imel2

fana

vip

 dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1