Modernizacija obrazovanja


- TK završava nove nastavne planove za osnovne i srednje škole -

MON Nastavni planovi


Na sastanku kojem su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović sa saradnicima, v.d. direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović sa saradnicima, te predstavnici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, razgovaralo se o završnim aktivnostima s ciljem donošenja novih nastavnih planova i programa za osnovne škole i srednje stručne i tehničke škole. Ovi planovi i programi su bazirani na ishodima učenja.
Nastavni plan i program za osnovne škole baziran na ishodima učenja je pripremljen u formi nacrta. Ovaj dokument predstavlja ključni korak u reformi obrazovnog sistema, usmjeren ka modernizaciji i unapređenju kvaliteta obrazovanja. Kroz jasno definisane ishode učenja, nastavni plan i program teži da obezbijedi da svaki učenik stekne potrebna znanja, vještine i kompetencije koje su relevantne za njihov dalji razvoj i uspjeh.
U toku juna će biti imenovana radna grupa sastavljena od stručnjaka iz oblasti obrazovanja, nastavnika sa dugogodišnjim iskustvom, kao i predstavnika različitih zainteresovanih strana. Ova radna grupa će imati zadatak da izvrši detaljnu analizu postojećeg materijala za nastavni plan i program, uz poseban naglasak na izbornim predmetima i korelaciji između različitih predmeta. Cilj je da se osigura usklađenost i integracija nastavnih sadržaja, kako bi se učenicima omogućilo holističko i interdisciplinarno učenje.
Nakon što radna grupa završi svoj rad, slijedi formalno donošenje novog nastavnog plana i programa. Novi nastavni plan i program će biti dizajniran tako da bude fleksibilan i prilagodljiv različitim potrebama učenika, a istovremeno će obuhvatiti savremene pedagoške pristupe i metode.
Paralelno s donošenjem novog nastavnog plana i programa, planirana je i obuka nastavnika. Ova obuka je ključna za uspješnu implementaciju novog kurikuluma. Nastavnici će biti upoznati sa novim metodologijama, tehnikama ocjenjivanja i alatima koji će im pomoći da efikasno prenesu znanje i podrže učenike u njihovom učenju. Cilj je da se osigura da svaki nastavnik bude spreman i kompetentan za rad u skladu s novim zahtjevima nastavnog plana i programa.
Uvođenje novog nastavnog plana i programa predstavlja značajan korak ka unapređenju obrazovnog sistema. Kroz ovaj proces se teži ka stvaranju dinamičnog i stimulativnog okruženja za učenje, koje će učenicima omogućiti da razvijaju svoje potencijale i pripreme se za izazove budućnosti.

Novi nastavni plan i program za srednje stručne i tehničke škole
U 2022. godini, Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je sredstva i donijela posebnu odluku o finansiranju inoviranja nastavnih planova i programa (NPiP) za srednje stručne i tehničke škole Tuzlanskog kantona. Ova inicijativa ima za cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja i prilagođavanje nastavnih sadržaja savremenim potrebama tržišta rada i društva u cjelini.
Ovaj ambiciozni projekat obuhvata inoviranje 96 nastavnih planova i programa, koji uključuju više od 700 predmeta.
Nakon usaglašavanja NPiP pristupiće se izradi sljedećih ključnih dokumenata i uputstava:
1. Utvrđivanje svrhe, ciljeva i zadataka za svaki predmet - Ovo uključuje jasno definisanje obrazovnih ciljeva i ishoda učenja za svaki predmet, kako bi učenici stekli relevantna znanja i vještine.
2. Metodička uputstva za realizaciju nastave za svaki predmet - Ova uputstva će nastavnicima pružiti konkretne smjernice i metode za efikasnu realizaciju nastavnog procesa, koristeći savremene pedagoške pristupe.
3. Utvrđivanje stručnih profila za realizaciju nastave u svakom predmetu - Ovo podrazumijeva identifikaciju potrebnih kompetencija i kvalifikacija nastavnog kadra za svaki predmet, te izradu uputstava za izradu maturskih i diplomskih radova za svako zvanje i zanimanje.

Nakon što se završi ovaj dio posla stvoriti će se temelj za kvalitetniji i efikasniji obrazovni sistem u srednjim stručnim i tehničkim školama Tuzlanskog kantona. Inovirani nastavni planovi i programi, uz odgovarajuću podršku nastavnog kadra, osiguraće da učenici dobiju obrazovanje koje ih priprema za uspješno uključivanje u tržište rada i dalji profesionalni razvoj.


Odjeljenje za informisanje
3.6.2024. godine

 • Kutak za mlade TK

  • Otvoren 29. Ljetni Univerzitet u Tuzli

   Otvoren 29. Ljetni Univerzitet u TuzliDanas je svečano otvoren 29. Ljetni Univerzitet u Tuzli (LJUT). Prilika je to da se studenti, oslobođeni klasičnih predavanja koja su prisutna tokom akademske godine, bez opterećenja nastavnim...

  • Modernizacija obrazovanja

   Modernizacija obrazovanja- TK završava nove nastavne planove za osnovne i srednje škole - Na sastanku kojem su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović sa saradnicima, v.d. direktor Pedagoškog zavoda TK Izet...

  • Sredstva za projekte namijenjene mladima, do 29. maja

   Sredstva za projekte namijenjene mladima, do 29. maja  - Objavljen ovogodišnji javni poziv za projekte omladinskih i udruženja i fondacija za projekte namijenjene mladima - Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

  • Pred kraj školske godine

   Pred kraj školske godine- Sumiranje rezultata i provedenih aktivnosti tokom nastavne 2023/2024. - Na kraju nastavne 2023/2024.godine Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona organizovalo je sastanak sa...

  • Ministar Omerović obišao novi objekat Muzičke škole u Tuzli

   Ministar Omerović obišao novi objekat Muzičke škole u Tuzli  Kako bi se informisao o dinamici radova na vanjskom uređenju novog objekta Muzičke škole u Tuzli, gradilište je jučer obišao ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović sa...

  • Vijeće mladih u posjeti ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK

   Vijeće mladih u posjeti ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK  Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić sastao se jučer sa predstavnicima Vijeća mladih Tuzlanskog kantona, predsjednicom Vijeća AminomOmerbašić, zamjenicom Elmom Čirić i...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma