Grad Tuzla: Danas Informativna sesija

- Informativna sesija posvećena energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru -

GradSesija

Grad Tuzla poziva sve građane/ke, kao i druge zainteresirane, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružaoce usluga na informativnu sesiju posvećenu energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru, koja će se održati 22.11.2023. u 13.00 sati, sala za održavanje sjednica Gradskog vijeća Tuzle (zgrada Grafičar – bivša Šusterova palata, na uglu ulica Franje Ledera i Turalibegova). Događaj se organizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Dekarbonizacija stambenog sektora” (Residential) koji finansira Švedska.

Naš grad se ponosno ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću.

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat Residential će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP opština/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Na info sesiji će biti predstavljeni rezultati studija zajedno sa finansijskim mehanizmima razvijenim za našu opštinu/grad unutar ovog projekta. Cilj nam je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Također ćemo istaknuti brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Pozivamo sve građane/ke, kao i druge zainteresirane, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružaoce usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

Grad Tuzla

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma