Obilježavanje 2. oktobra


- 80. godišnjica oslobođenja Tuzle -

Grad 2 oktobar

 

Ove godine grad Tuzla obilježava 80. godišnjicu od 2. oktobra 1943. godine, kada je Tuzla postala prvi oslobođeni grad u porobljenoj Evropi.

Povodom ovog velikog jubileja, Grad Tuzla će biti domaćin brojnim gostima iz bosanskoherceghovačkih gradova i općina, kao i gostima iz gradova prijatelja Grada Tuzle iz drugih zemalja, za koje je pripremljen prigodan svečani program.

U znak zahvalnosti braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine u odbrani od agresije 1992.-1995., u nedjelju, 1.10. u 11.00 sati svečano će biti otvoren Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle i BiH – 15. maj, na Brčanskoj malti.

U ponedjeljak, 2.10. u 11.00 sati, delegacije Grada Tuzle, boračkih i drugih organizacija, predstavnika viših nivoa vlasti, drugih gostiju i građana položiće cvijeće i odati poštovanje braniocima Tuzle i BiH na Slanoj banji. Istog dana u 12.00 sati, u Narodnom pozorištu Tuzla, održaće se Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle.

Ove godine, obzirom da se radi o velikom jubileju, posebnu pažnju smo posvetili našim Tuzlankama i Tuzlacima sa kojima želimo obilježiti 80. godišnjicu oslobođenja našeg grada i to uz koncert na Trgu slobode.

Koncert je nazvan po jednoj od mnogobrojnih pjesama posvećenih Tuzli, “Tuzli s ljubavlju”, a na njemu će se okupiti tuzlanski muzičari koji su Tuzli posvetili pjesme. Zajedno ćemo se prisjetiti patriotskih pjesama koje su nam grijale srca u najtežim danima historije našeg grada, zatim sevdalinki iz bogate tradicije našeg naroda, kao i veselih nota novijih numera u kojima je opjevana naša Tuzla.

Na ovako važan datum za naš grad, odlučili smo se na ovaj simboličan način odužiti tuzlanskim muzičarima i upravo njima ustupiti veliku scenu na Trgu slobode, a sve Tuzlanke i Tuzlake pozivamo da im budemo podrška i da zajedno pjevamo svom gradu!

Na koncertu će nastupiti oni koje nikako ne smijemo zaboraviti zbog doprinosa kojeg su dali afirmaciji Tuzle, ali i mlade snage koje nastavljaju kroz svoja djela slaviti Tuzlu.

Zato u nedjelju, 1. oktobra 2023. godine, pozivamo sve Tuzlanke i Tuzlake i naše drage goste iz drugih gradova, da dođu na Trg slobode u 19.30 da pokažemo kako pjesmom volimo svoj grad, a na sceni će nas svojim nastupima obradovati: Nedžad Salković, Safet Dedajić, Nesib Delibegović Nesko, Ramiza Milkunić, Ekrem Hadžić Soso, Lejla Mešalić, Nedžad Telalović, Džihad Polić, Muhamed Nalić Hame, Željko Lešić, Eldar Crnogorčević Edža, Faruk Nadžaković, Dženana Huseinagić, Adnan Hadžibegić Hera, Ermin Jahić Trombi, Renata Bagarić, La Paloma Blanca, Senad Ajanović Senčo, Anel Kovačević, Adna Azabagić, Denis Hadžić, Davor Tarade, Negra Čičić, Hor "Tuzlanke", Dječiji hor „Slavuj“, VIS Retro i dr.

Oktobar2 koncert

 

 

 

 • Grad Tuzla Najava događaja

  • Danas Program vježbanja za osobe treće životne dobi

   Danas Program vježbanja za osobe treće životne dobi  Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, Crveni križ Tuzlanskog kantona i Mreža aktivnog starenja Tuzla organizuju besplatni program vježbanja za osobe treće životne dobi.Prvi susret je...

  • „Jednake u znanju, jednake u društvu˝

   „Jednake u znanju, jednake u društvu˝- Okrugli sto u Tuzli - U petak, 31.5.2024.godine, u prostorijama Richmond Park Internationa School (Slavinovićkog odreda bb Tuzla), sa početkom u 9,30 sati, Omladinsko udruženje Ekosol Tuzla u...

  • "Zmajevo srce" obilježava Svjetski dan Down syndroma

     U Klubu "Zmajevo srce" koji predstavlja pravi primjer inkluzije osoba sa invaliditetom, danas, u četvrtak, 21. marta biće upriličeno obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Down syndromom. Iz Kluba...

  • Večeras "Klizibal 2024”

   Večeras - Najveći maskenbal u gradu – Klizalište Panonika Tuzla vas poziva na ”Najveći maskenbal u gradu – KLIZIBAL 2024” na gradskom klizalištu Panonika Tuzla sa Mirzom Mustafagićem, ovaj put u ulozi...

  • Program “ZIME U TUZLI”

   Program “ZIME U TUZLI”- Trg slobode u Tuzli 0d 15.12.2023. do 7.1.2024. -   subota, 06.01.2024. 20.30 sati Sassja subota, 06.01.2024. 12.00 - 14.00 sati Dječiji zabavni program nedelja, 07.01.2024. 12.00 - 14.00 sati...

  • Bajaga u Tuzli za Novu godinu

   Bajaga u Tuzli za Novu godinu- Doček Nove 2024. godine u Tuzli - Kao i prethodnih godina, Grad Tuzla i Turistička zajednica grada Tuzle će organizirati javni doček Nove godine na najvećem trgu u Bosni i Hercegovini - Trgu...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBplatibrzo mali

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma