Festival sevdalinke 18. i 19. juna u Tuzli

- "Sevdalinko u srcu te nosim" -

Ovogodišnji, jedanaesti po redu, Festival sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim" bit će održan 18. i 19. juna, dogovoreno je na jučer održanoj sjednici Organizacionog odbora ove manifestacije.

U okviru revijalne večeri, koja će se održati u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, izvodeći najljepše sevdalinke, publici će se između ostalih predstaviti i Snežana Đurišić, Halid Bešlić, Merima Njegomir, Nihad Alibegović, Nedeljko Bilkić i brojni drugi gosti.

Noć prije, 18. juna u okvirima Festivala bit će održano takmičarsko veče za nove kompozicije, kao i regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije.

FestivalRevijalna

Osim organizacije ovogodišnjeg Festivala, na jučerašnjoj sjednici se razgovaralo i o procesu upisa sevdalinke na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva. "Na sastanku koji smo nedavno imali u resornom federalnom ministarstvu dobili smo informacije da procedura ide svojim tokom. Stručni tim završava aktivnosti u vezi sa aplikacijom, a uskoro se očekuju i pisma saglasnosti baštinika sevdalinke i pisma podrške ustanova kulture, koja treba da budu prilozi ovoj aplikaciji i da joj dodatno daju na težini i kredibilitetu", kazali su kustos u Muzeju Istočne Bosne Vesna Isabegović i stručni saradnik za kulturno- historisjsko, umjetničko i spomeničko naslijeđe Semir Hadžimusić, inače članovi Organizacionog odbora.

Pored navedenih članovi organizacionog odbora su i Jasna Hadžiselimović, Selma Softić Porobić, Salih Slijepčević, Dino Kalesić, Edin Jahić, Nizama Softić, Eldina Čustović, Selma Bešić Čerkezović i drugi.

Festival sevdalinke ima afirmaciju i očuvanje sevdalinke kao "kulturno-historijskog nematerijalnog blaga Bosne Hercegovine i kruna je brojnih aktivnosti koje Udruženje muzičkih umjetnika sa svojim prijateljima provodi tokom cijele godine.

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

kurkumin

fana

izazovb

TQM

imel2

vip

 dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1