Počinju Dani evropskog filma


- Kino Meeting Point, ulaz besplatan -

EUfilmdays2023 Program

U kinu Meeting Point u Sarajevu danas počinju Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini – filmska revija zahvaljujući kojoj će publika svaku večer do 19. maja imati priliku uživati u 11 najboljih evropskih filmova, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Program povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, organizuju Evropska unija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa kulturnim institutima zemalja članica Evropske unije (EUNIC) i ambasadama zemalja članica Evropske unije u BiH.

Dani evropskog filma počinju u srijedu, 10. maja: u 19.30 sati publiku će pozdraviti ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist i ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic.

U 20 sati sati počinje projekcija dokumentarnog filma “Hladni slučaj Hammarskjold” (Mads Brügger, 2019). Danski režiser Mads Brügger i švedski privatni istražitelj Göran Björkdahl pokušavaju riješiti misterioznu smrt Daga Hammarskjölda. Kako se njihova istraga privodi kraju, otkrivaju zločin daleko gori od ubistva generalnog sekretara Ujedinjenih naroda. Film predstavlja Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

Projekcije počinju svaku večer u 20 sati, osim u četvrtak, 11. maja, kada su na programu dva filma: u 18 i u 20 sati. Besplatne ulaznice se preuzimaju u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.

 • U četvrtak, 11. maja u programu Dana evropskog filma publika može pogledati dva filma: u 18 sati “Beskrajno ljeto” (Emilie Aussel, 2021.) – film predstavljaju Francuska ambasada i Francuski institut u Bosni i Hercegovini; u 20 sati na programu je komedija “Ramona” (Andrea Bagney, 2022.), koji predstavlja Ambasada Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini.
 • U petak, 12. maja u 20 sati na programu je film “Dopunska nastava” (Ivan-Goran Vitez, 2019.), koji predstavlja Hrvatsko Veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini. Film pratni nedavno razvedenog oca devetogodišnje djevojčice koji, bijesan što njegova kćerka ne može da provede rođendan sa njim, upada u njenu učionicu sa rođendanskom tortom i puškom. Slijedi talačka kriza…
 • U subotu, 13. maja, na programu je komedija “Luxembourg Luxembourg” (Antonio Lukich, 2022.), koji predstavlja Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini. Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Otac ih je napustio dok su bili djeca. Kolja ga smatra herojem, dok Vasilij misli da je podlac.
 • U nedjelju, 14. maja publika u kinu Meeting Point može gledati film “Mikado” (Emanuel Parvu, 2021.), koji predstavlja Ambasada Rumunije u Bosni i Hercegovini. Film govori o odnosu oca i kćeri i odlukama iz prošlosti koje imaju nepovratne posljedice.
 • U ponedjeljak, 15. maja na programu je fikcijski film “Rubikon” (Magdalena Lauritsch, 2022.), koji predstavljaju Austrijska ambasada i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini. Nakon katastrofe na Zemlji, planeta je prekrivena otrovnom maglom. Posada u svemirskoj stanici mora odlučiti hoće li riskirati živote kako bi se vratila kući i potražila preživjele ili će ostati bezbjedna u spasonosnom "sistemu simbioze algi" na svemirskoj stanici.
 • U utorak, 16. maja, film  “Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush” (Andreas Dresen, 2022.) predstavljaju Njemačka ambasada i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini. Film prati Rabiye Kurnaz, domaćicu i brižnu majku iz Bremena koja odlazi u policiju očajna da pomogne svom sinu…
 • U srijedu, 17. maja na programu je biografska drama “Zátopek” (David Ondříček, 2021.), koji predstavlja Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini. Radnja filma događa se u jesen 1968., kada australijski rekorder u trčanju Ron Clarke dolazi u Prag, nadajući se da će mu njegov stari prijatelj i uzor Emil Zátopek, najpoznatiji češki sportista svih vremena, pomoći da prebrodi najveću krizu u karijeri.
 • U četvrtak, 18. maja na programu je porodična komedija “Moj brat ganja dinosauruse” (Stefano Cipani, 2019.), koji predstavlja Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini. Jack je oduvijek želio malog brata s kojim bi se igrao, a kada se rodi, roditelji mu kažu da je njegov brat Gio "posebno" dijete. Gio se nakon toga u mašti svog velikog brata pretvara u superheroja sa nevjerovatnim moćima, poput onih u njegovim stripovima. Međutim, vremenom Jack saznaje istinu: njegov brat ima Down sindrom.

Program završava u petak, 19. maja, projekcijom filma “U tajnosti” (Zoltán Nagy, 2019.), koji predstavlja Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o programu i filmovima: www.euinfo.ba i www.kinomeetingpoint.ba.

10.5.2023. godine

 • Zanimljivosti Scena

  • 14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, 23-27. jula

   14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, 23-27. julaOd 23. do 27. jula 2024. u Tuzli će se održati 14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop kojeg  organizuje Grad Tuzla. Suorganizatori Kaleidoskopa su Turistička zajednica grada Tuzle, JKP...

  • Večeras koncert na Ilinčici

   Večeras koncert na Ilinčici- Gudački kvartet iz Beča sa Sanelom Redžićem na gitari - Treći koncert u okviru Sedmice gitare u Tuzli bit će koncert u prirodi, tačnije na izletištu Ilinčica u novouređenom prostoru Doma prirode. Sa...

  • Danas dva koncerta pred tuzlanskom publikom

   Danas dva koncerta pred tuzlanskom publikom- Bh muzičar i portugalski duo nastupaju trećeg dana Sedmice gitare - Treći dan Tuzla Guitar Week-a donosi dva koncerta koji će biti održani u Ateljeu Ismet Mujezinović sa početkom u 19.00 sati....

  • Danas počinje treća po redu Sedmica gitare Tuzla počinje 14. jula

   Danas počinje treća po redu Sedmica gitare Tuzla počinje 14. jula  - Ove godine nas opet očekuje bogat program u vidu majstorskih radionica, koncerata te postavke slika na temu „Gitarist“ Safeta Zeca - Koncertom otvorenja i dobrodošlice u nedjelju 14. jula u 19:00...

  • Danas počinje 9. Džumbus festival

   Danas počinje 9. Džumbus festival  - Džumbus festival u Tuzli otvara Dumai Dunai iz Kanade - I ovoga ljeta, Džumbus ekipa, u saradnji sa Udruženjem "Tuzla Live", organizuje Džumbus Festival , nekonvecionalnu seriju događaja...

  • Večeras "Street Food Stage" Tuzla

   Večeras - Stiže i Rade Šerbedžija - U okviru manifestacije Street Food Stage, u Tuzli će gostovati Rade Šerbedžija. Događaj će biti održan na Platou ispred RK Tuzlanka. “Karakterističan vokal,...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma