Nevrijeme: Situacija se polako stabilizira


- Apokaliptične scene u Prijedoru, katastrofalna situacija i u USK, poplavili i Maglaj i Banja Luka - Rijeka Sana je poplavila je oko 200 objekata, a materijalan šteta je ogromna -

poplaveavaz

Nakon obilnih padavina koje su našu zemlju zahvatile od nedjelje u Prijedoru danas apokolaptične scene. Rijeka Sana je poplavila je oko 200 objekata, a materijalna šteta je ogromna.

Katastrofalna situacija tokom dana bila je i u Unsko-sanskom kantonu, a najteže je bilo u Sanskom Mostu.

U porastu je danas bio i vodostaj rijeke Plive duž cijelog toka, a na mjernom mjestu u Volarima izmjereno je 335 centimetra. U mjestu Jezero kod Jajca jučer i tokom večeri poplavljenoje 15 domaćinstava. Osnovna škola „Vuk Karadžić" danas neće raditi zbog sigurnosti đaka, a od centra općine jednim dijelom odsječeno je i selo Ljoljići jer su lokalni put i most prema tom selu zatvoreni.

Situacija u Banja Luci polako se počela smirivati, ali je još uvijek je kritično u Srpcu. Vrbas se u naselju Borik tokom dana počeo približivati kućama i ugostiteljskim objektima koji se nalaze uz obalu rijeke. Ipak tokom dana je ukinuto vanredno stanje u šest banjalučkih naselja, a od poslijepodne prohodan je i put od Banjaluke do Čelinca.

Velike probleme uzrokovale su nabujale vode u Tesliću, a u pojedinim dijelovima grada vodena bujica izazvala je prekide u putnoj komunikaciji.

Kritično je bilo danas i u Maglaju, a u Begovom Hanu pored Žepča u potok je upao šestogodišnji dječak, koji je još uvijek nije pronađen.

Vodostaji rijeka Drine i Rzave u Višegradu su u normalnim granicam, a normalizirano je stanje i na području Bosanskog Šamca gdje je talas rijeke Bosne visok, ali ne ugrožava imovinu građana. Rijeka Bosna je u koritu, a Sava s manjom površinom van korita, međutim ni ona nije napravila štetu.

Kiša koja je padala proteklih sati nije prouzrokovala veće probleme na području Zenice. Saobraćaj se na svim putnim pravcima odvija bez posebnih ograničenja i zastoja, osim na putevima gdje su u toku sanacioni radovi.

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1