SPORTICUS - Dr Buljugić - SINDROM BOLNE PREPONE (sportska hernija)


Među najčešće sindrome prenaprezanja sportista spada sindrom bolne prepone. Ovaj sindrom je karakterističan za određene sportove kao što su fudbal, sportovi sa preskakanjem, sportovi u kojima su velikom ponavljanom stresu izloženi mišići adduktori, trbušni mišići.
Bol u preponi može biti posljedica različitih uzroka. Može biti posljedica problema sa genitalijama ili sa mokraćnim organima, što je obično praćeno i drugim tegobama od strane navedenih organa. Preponski bol se može pojaviti i kod nastanka preponske kile, što je praćeno slabošću trbušnog zida i pojavom otoka u predjelu prepone pri naporu. Bol u preponi kod sportista najčešće je posljedica upale pripoja trbušnih mišića ili mišića adduktora noge, koji imaju zajednički pripoj u preponskom predjelu. Ovaj sindrom preopterećenja mišićnog pripoja prepone zove se još i sportska kila.

sporticusprepone


Sindrom bolne prepone nastaje u predjelu prepone, koji predstavlja vezu između noge i trupa. Na mjestu spoja noge i trupa pripajaju se mnogi mišići noge i veći broj trbušnih mišića. Ovi mišići se pripajaju na preponskom ligamentu i stidnoj kosti karlice. Svi pokreti rotacija trupa, ponavljanih skokova, šuteva, sprinteva snažno opterećuju preponsku regiju i pripoje mišića zbog ponavljanog mehaničkog stresa dolazi do čupanja tetive na mjestu pripoja na kosti i nastanka entezitisa. Smatra se da je osnovni uzrok nastanka bolne prepone disbalans u snazi između mišića adduktora noge i kosih trbušnih mišića.

  • Simptomi bolne prepone

- Bol u predjelu prepone koji se pojačava pri trčanju, sprintu, rotacijama.
- Podizanje nogu ili trupa od podloge pojačava bol.
- Stiskanje lopte nogama (kontrakcija adduktora) pojačava bol.
- Bol na početku ili na kraju treninga u predjelu prepone, jutarnja bol u predjelu prepone.
- Kašljanje i kihanje pojačavaju bol u preponi.
Iako jedna trećina sportista može navesti određeni trenutak povređivanja, uglavnom bolna prepona počinje postepeno, u početku diskretnim tegobama koje se postepeno pojačavaju.
Sportska hernija nije prava kila. Radi se o prepoterećenju i upali pripoja mišića u predelu prepone.

prepona

  • Rehabilitacija preponskog sindroma

Ciljevi u liječenju preponskog sindroma su:

- smirenje upale pripoja mišića na preponskim kostima uz mirovanje i fizikalnu terapiju u koju spadaju elektroterapija, magnetoterapija, terapijski ultrazvuk
- postepeno jačanje mišića stabilizatora trupa, trbušne muskluature, mišića primicača noge
- povećane fleksibilnosti i elastičnosti trbušnih i preponskih mišića, kao i cijelog kinetičkog lanca pokreta
- vraćanje u opštu i specifičnu kondiciju za određeni sport

Sponzorirani tekst

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1