“Mama i ja programiramo”

 

Udruženje mladih žena “GirlThing” kroz projekat “Mama i ja programiramo” direktno uključuje mame i njihove mališane da zajedno provode vrijeme i putuju kroz svijet STEM tehnologija.

mama i ja

Sve se više susrećemo sa problemom da roditelji danas ne provode dovoljno kvalitetnog vremena sa svojom djecom, zbog čega oni najveći dio svog vremena provedu ispred ekrana, što za posljedicu ima nedostatak pažnje i fokusa. Veliki broj dječaka i djevojčica nema priliku da nauči neke nove koncepte, ukoliko roditelji ne izdvoje određenu svotu novca i vremena kako bi, u ionako pretrpane rasporede uklopili sve obaveze.

Kao potencijalno rješenje navedenih problema organizujemo sedmične časove programiranja za mame i njihovu djecu u gradu Tuzla. Ideja je da djeca i njihove mame budu izloženi kodiranju i da imaju priliku da zajedno uče i stvaraju. Edukacijske jedinice za ovu namjenu su zasnovane na blokovskom načinu programiranja, koji je vrlo jednostavan za savladati. Prema našem saznanju, do sada u gradu Tuzla, a ni u Bosni i Hercegovini, nisu organizovane ovakve vrste aktivnosti koji uključuju i mame i djecu.

Kroz ovaj projekat 24 mame imat će priliku da jednom sedmično kvalitetno provedu vrijeme sa svojom djecom gdje će zajedno sa njima krenuti od nule u učenju novih znanja i iskustava, kreiranju zanimljivog sadržaja i uz to sve će imati priliku razmjeniti i iskustva sa drugim mamama. Program koji će se kroz ove radionice koristiti biti će im dostupan i nakon radionica tako da će moći dalje same nastaviti raditi sa svojom djecom u razvijanju njihove kreativnosti i ljubavi prema STEM tehnologijama.

Kao i kroz sve naše prethodne aktivnosti trudimo se da u našu lokalnu zajednicu donesemo stvari koje do sada nisu bile dostupne i svaki put uključimo drugu ciljanu grupu kako bi svi ravnopravno uzeli učešće u našim projektima.

Projekat “Mama i ja programiramo” realizuje Udruženje mladih žena “GirlTHing” uz finansijsku podršku Fondacije tuzlanske zajednice.

centralno okt 2022 

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

cydonia2

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

balic dec 2022a

golden jan 2021 2

grin

mamamia

 emma

novan banka dec 2022

 piemonte1

lovic juli 2022

fhz