Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


- "Okončajmo nejednakosti, okončajmo AIDS" -

Aids


Danas se obilježava  Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, a ovogodišnja tema je: Okončajmo nejednakosti, okončajmo AIDS, okončajmo pandemiju HIV/AIDS-a!

Procjenjuje se da trenutno 38 miliona ljudi živi sa HIV virusom.  Danas je postignut veliki napredak u liječenju HIV-a i razumijevanju puteva prenosa, što nam omogućava bolju zaštitu od širenja virusa.  Uprkos tome, mnogi i dalje ne poznaju načine zaštite od virusa, te koristimo ovu priliku da apeliramo na naše građane da se informiraju o načinima prenosa virusa i mogućnostima zaštite – poručuju iz Partnerstva za zdravlje.

Kao i brojne druge bolesti, HIV virus najčešće pogađa najranjivije i društveno marginalizirane grupe, koje su nažalost predmet stigmatizacije i diskriminacije. Neophodno je uložiti napore da se prevenira širenje HIV virusa, te da se spriječi diskriminacija i stigmatiziranje oboljelih.

Udruženje Partnerstvo za zdravlje zajedno  sa brojnim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora  radi na prevenciji širenja HIV-a, te poboljšanju liječenja i zbrinjavanja osoba koje žive s HIV-om.

  • FBiH: Besplatno testiranje i savjetovanje u Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Bijeljini i Sarajevu

U sklopu kampanje obilježavanja 1. 12 – svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Partnerstvo za zdravlje i Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine će u saradnji sa Kliničkim centrima i Institutima i Zavodima za javno zdravstvo, organizirati besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitise B i C te sifilis u Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Bijeljini i Sarajevu. Uz besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje građani mogu dobiti i edukativni materijal, koji nudi informacije o putevima prenosa i zaštite od virusa.

Informaciju o lokacijama na kojima će se provoditi savjetovanje i testiranje možete naći na web stranici: www.hivtestiranjebih.com

Prema riječima Aide Kurtović, direktorice Partnerstva za zdravlje, naša zemlja je tokom 2020. godine napravile velike iskorake u borbi protiv HIV-a.  Bosna i Hercegovina je usvojila novi Protokol o testiranju na HIV, razvijene su nove Kliničke vodilje za liječenje HIV-a i AIDS-a, proširena je lista dostupnih lijekova u oba entiteta, te se planira poboljšati dostupnost PrEP-a u Federaciji Bosne i Hercegovine. Od posebnog značaja je razvoj Kliničkih vodilja za liječenje HIV-a i AIDS-a, koje su razvijene u saradnji sa Regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije, nevladinim organizacijama, eminentnim stručnjacima, Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, infektivnim klinikama kliničkih centara iz Banja Luke, Sarajeva, Mostara i Tuzle, te Fondovima zdravstvenog osiguranja u oba entiteta. Kliničke vodilje će omogućiti poboljšanje kvaliteta i dostupnosti terapije za osobe koje žive sa HIV-om.

Dr. Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBIH je naglasio važnost provedbe preventivih programa za suzbijanje HIV pandemije u svijetu, koja od 1981. godine bjesni na svim kontinetima. Ipak, u proteklih 40 godina znanost i struka su uspjele obuzdati pandemiju, naći lijekove i doprinijeti da nekoć smrtonosna bolest postane kronična. Zajedničkim radom zdravstvenog i nezdravstvenog sektora će se postići veća kvaliteta života osoba koje žive s HIV-om.

  • Klinika za infektivne bolesti UKC Republike Srpske obilježava prvi decembar

Prvi decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije. Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom, i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

Zaposleni u Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske u sedmici u kojoj se obilježava dan borbe protiv HIV/AIDS-a, od 29.11. do 3.12.2021.godine, svakog radnog dana od 12:30 organizuju besplatne preglede jetre transietnom elastografijom / FibroScan. FibroScan na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre.

  • Važno je znati svoj HIV status

A.D.  već sedam godina zna svoj status, redovno uzima svoju terapiju i kako kaže, uz savjete i redovno praćenje ljekara infektologa odlično kontroliše AIDS. Naravno da je to sve moguće, jer je imao sreću da se na nagovor prijatelja testira u prilično ranom stadiju bolesti, sazna svoj status i počne na vrijeme sa terapijom.

Neophodno je konstantno podizati svijest građana o ovoj pošasti, naglasio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić i upravo je to ono na čemu Crveni križ radi. Značajni napori ulažu se u edukaciju mladih o reproduktivnom zdravlju te prevenciji spolno prenosivih bolesti s posebnim osvrtom na HIV/AIDS. I povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH u brojnim gradovima i općinama organiziraće edukacije za mlade, al ii stanovništvo u lokalnim zajednicama, raditi na promociji i podjeli edukativnog materijala.

Pozivamo sve građane da 1. decembra posjete naše timove, porazgovaraju sa savjetnicima, te da se testiraju ako im savjetnici to predlože, poručili su iz partnerstva za zdravlje.

BHRT
1.12.2021. godine

  • Vijesti iz svijeta

    • Svjetski dan televizije

      Svjetski dan televizijeGeneralna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Svjetskim danom televizije, rezolucijom usvojenom 1996. godine, kako bi ukazala na ulogu i utjecaj koji televizija ima na građane u...

    • Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom

      Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmomDanas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Devetog maja 1945. godine sovjetski maršal Zhukov ratificirao je u ime Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije, kao...

    • Turska: Novi potresi

      Turska: Novi potresiTursku je danas pogodila nova serija izuzetno jakih zemljotresa. Najjači je 6,4 stepeni po Rihteru. Iz AFAD-a su saopćili  da je zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru večeras pogodio južnu...

    • Turska/Sirija: Više od 41.000 poginulih

      Turska/Sirija: Više od 41.000 poginulih  - Potraga za preživjelima se polako završava - Više od 41.000 osoba poginulo je u razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji. Akcije spašavanja se nastavljaju, a jučer je ispod ruševina u Turskoj spašeno...

    • Turska/Sirija: Broj mrtvih veći od 37.000

      Turska/Sirija: Broj mrtvih veći od 37.000  Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 37.000. Potres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se nastavljaju očajničke akcije...

    • Turska/Sirija: Više od 34.000 mrtvih

      Turska/Sirija: Više od 34.000 mrtvih- Sedam dana od razornih zemljotresa - Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 34.000. Potres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma