Održana 42. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

  • Usvojena Informacija o pripremljenosti za zimsko održavanje puteva

Vlada je danas prihvatila Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o pripremljenosti za zimsko održavanje puteva, na području TK, u sezoni 2018./2019. godina. Prema ovoj informaciji, koja je sublimacija informacija prikupljenih od institucija nadležnih za održavanje svake od kategorija putnih pravaca, pripremljenost i način organizovanja za zimsko održavanje puteva, koji su u nadležnosti općina (gradske ulice, lokalni i drugi nekategorisani putevi) različiti su, od općine do općine, ali se može konstatovati da su preduzete neophodne mjere da se najvažniji poslovi, u vezi sa zimskim održavanjem puteva, obave što efikasnije. Izvršena je priprema svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u mjesnim zajednicama, kao i svih drugih subjekata u općinama, koji raspolažu odgovarajućom mehanizacijom za zimsko održavanje puteva, u skladu sa općinskim planovima zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća i općinskim odlukama o komunalnom redu. JU Direkcija regionalnih cesta TK ima potpisane Okvirne ugovora sa firmama koje su ponudile najpovoljnije uslove za izvođenje radova na zimskom održavanju svih regionalnih puteva, na području TK. Odabrane su firme koje raspolažu sa odgovarajućom mehanizacijom, posipnim materijalom za puteve i drugim sredstvima za ove poslove. JP Ceste Federacije BiH na vrijeme je sklopilo ugovore za zimsko održavanje 5 magistralnih puteva na području TK, sa 3 firme koje raspolažu sa odgovarajućom mehanizacijom i drugim sredstvima za navedene poslove, kao što je posipni materijal za puteve i drugo. Ako poslovi budu obavljeni u skladu sa ugovorenim obavezama, uz maksimalno angažovanje odabranih firmi na zimskom održavanju puteva, u uslovima normalnog intenziteta snježnih padavina, neće biti većih problema u odvijanju saobraćaja na lokalnim, regionalnim i magistralnim putevima na području TK, u zimskom periodu, navodi se u Informaciji. U slučaju izuzetno obilnih snježnih padavina, kada redovne snage nisu u stanju održavati normalnu prohodnost lokalnih puteva, gradskih ulica, te regionalnih i magistralnih puteva i kada prijeti opasnost od ozbiljnog ugrožavanja normalnog odvijanja saobraćaja i ugrožavanja normalnog rada institucija od značaja za život i rad građana, na ugroženom području će se, u skladu sa zakonskom procedurom, proglasiti stanje prirodne nesreće uslijed snježnih padavina. U takvoj situaciji općinski štabovi civilne zaštite će izvršiti,  mobilizaciju svih raspoloživih ljudskih i materijalnih snaga koje će biti angažovane na uklanjanju snijega sa važnijih saobraćajnica i drugih lokacija od značaja za normalno odvijanje rada i života građana.

Vlada42TK

  • 709.171,97 KM omogućilo odrađivanje pripravničkog staža za 490 osoba

Vlada je danas prihvatila Informaciju o angažovanju osoba sa visokom stručnom spremom u cilju odrađivanja pripravničkog staža/ stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na TK-a i informacija o zapošljavanju i samozapošljavanju Roma. Kako se u Informaciji navodi, prema podacima Porezne uprave TK, u septembru 2017. godine na Tuzlanskog kantona bilo je zaposleno 97.876 osoba, a u septembru 2018. godine 100.005 osoba, što je više za 2.129 osoba, odnosno 2,17%. Broj nezaposlenih osoba na evidenciji Kantonalne službe za zapošljavanje u septembru 2018. godine je 80.666 osoba, i manji je za 4.977 osoba, odnosno 5,81% u odnosu na septembar 2017. godine kada je bilo evidentirano 85.643 nezaposlene osobe. Kada su u pitanju programi stručnog osposobljavanja za samostalan rad, najveći je broj pripravnika/stručno osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa dip. pravnika 128, ekonomista 46, zatim socijalnih pedagog 25, socijalnih radnika 24, inžinjera hemiske tehnologije 17, itd..., dok je najveći broj osoba na evidenciji nezaposlenih sledećih zanimanja: dip. ekonomista 755, zatim dip. pravnika 701, pedagoga 213, prof. bosnaskog jezika 196, prof. razredne nastave 195 itd. Iz navedenog se da zaključiti da se za najveći broj zanimanja VSS osoba na evidenciji JU Služba zapošljavanja TK, ujedno izdvaja i najviše finansijskih sredstava za pripravnike/stručno osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa tih zanimanja (pravnici 123.470,24 KM, ekonomisti 99.165,88 KM, inžinjer hemijske tehologije 47.126,4 KM, građevinski inžinjer 38.149,2 KM itd). Analizirajući izvore finansiranja primjetno je da najviše sredstava za pripravnike/stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa izdvaja Vlada Tuzlanskog kantona putem Ministarstva za boračka pitanja. Planirana su finansijska sredstva u iznosu od 474.614,81 KM, zatim Federalno ministarstvo raseljenih osoba 42.800,00 KM, a općine Tuzlanskog kantona ukupno su izdvojile 191.757,97 KM, od kojih su najviše izdvojile općine Gračanica 70.350,00 KM, zatim Grad Tuzla 60.432,96 KM, dok općine Čelić, Kladanj i Teočak nisu izdvjali finansijska sredstva za ove namjene u 2018. godini. Ukupna izdvajanja sredstava u 2018. godini iznose 709.171,97 KM što je omogućilo odrađivanje pripravničkog/ stručno osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa staža za 490 lica.
Kada je u pitanju Program zapošljavanja i samozapošljavanja Roma, Ministarstvo svake godine (u zadnjih 7 godina) putem JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona realizira Program zapošljavanja i samozapošljavanje Roma i do sada je izdvojeno 460.000,00 KM, a oko 30 % Roma koji se zaposle na osnovu ovog Programa ostaje u stalnom radnom odnosu. Cilj programa je stimulisanje poslodavca za zapošljavanje Roma i stvaranje povoljnih uslova življenja Roma, čime se djelimično smanjuje nezaposlenost, poboljšava materijalni položaj i pospješuje ekonomska i socijalna integracija Romske populacije u društvene tokove u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH. Raspoloživa finansijska sredstva za realizaciju VII Programa zapošljavanja i samozapošljavanja Roma u 2018. godini u iznosu od 45.000,00 KM osigurana su u Budžetu TK-a putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Program se realizira putem JU Služba za zapošljavanje TK. Potpisano je šest ugovora između JU Služba za zapošljavanje TK i odabranih korisnika po Javnom pozivu sa poslodavcima na osnovu kojih je zaposleno 6 osoba Romske populacije na 12 mjeseci za što je izdvojeno 45.000,00 KM iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Ostale odluke

 

  • Kako je to nedavnim saopćenjem za javnost i najavljeno Vlada je danas dala saglasnost na Pravilnik o izmjeni Pravilnika o grupama poslova i zadataka, uslovima za njihovo obavljanje i okvirnim koeficijentima za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja. Ovim se ispunjava dato obećanje o povećanju plaća svim uposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u iznosu od 6,5%. Primjena obračuna plaća po ovom pravilniku će se izvršiti nakon usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu sa primjenom novih koeficijenata počev od 01.01.2019. godine ili putem eventualne korekcije plaća za period od 01.01.2019. godine do donošenja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.
  • Vlada je, na današnjoj sjednici, donijela Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava za oblast tjelesne kulture i sporta za 2018. godinu. Imajući u vidu da je iskazan veliki broj zahtjeva sportskih organizacija za dodijelu sredstava za sufinansiranje programa/projekata ili za refufundaciju troškova za realizovane programe/projekte u 2018. godini, a da je dio sredstava namijenjen tekućim transferima neprofitnim organizacijama ostao neutrošen, Vlada se opredijelila da se preostali neutrošeni iznos finansijskih sredstava dodijeljuje sportskim organizacijama na osnovu zahtjeva, u skladu sa kriterijima ove odluke.
  • Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Programa mjera JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzaća ostali ili ostaju bez posla. Za realizaciju ovog Programa u Budžetu Tuzlanskog kantona je osigurano 155.900.88 KM. Zaposlenici koji se zbrinjavaju po ovom Program su lica koji su zaposleni ili su bili zaposleni u privrednim društvima koji su u većinskom državnom vlasništvu ili su bili u većinskom drižavnom vlasnistvu, a kojima su odobrena finansijska sredstva za uvezivanje radnog staža (PIO/MIO) od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u 2018. godini. Radi se o ukupno 62 radnika TTU Tuzla, Rudar Invest Banovići, Fortuna Gračanica, Remontmontaža Tuzla i IRM Company Tuzla.
  • Vlada je danas Općini Gradačac dodijelila koncesiju za zahvatanje podzemne vode na lokalitetu „Domažić“, na period od trideset godina, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji. Također, koncesija za zahvatanje i korištenje prirodne izvorske vode Kristal za pakovanje pitke vode radi njenog flaširanja i distribuiranja na tržište, dodijeljena je privrednom društvu „Kobens“ d.o.o. Priluk-Živinice. Koncesija je dodijeljena na period od petnaest godina, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji. Vlada je odobrila i obnovu Ugovora o koncesiji za korištenje akumulacije Sniježnica, između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, kao koncesora i JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo. Ugovor će se obnoviti na period od dvije godine i šest mjeseci, počev od 26.09.2018. godine, kao dana isteka ranije zaključenog ugovora. Povodom samoinicijativne ponude JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo ZD Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla, Vlada je danas pristupila dodjeli koncesije, za eksploataciju uglja lignite na eksploatacionim poljima „Sjeverna sinklinala“ i „Južna sinklinala“. Kao koncesor je određeno Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, koje će poduzeti sve aktivnosti u postupku dodjele koncesije.
  •  Vlada je danas prihvatila Informaciju o odobrenim kreditnim sredstvima iz kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Kako se u Informaciji navodi do kraja augusta ove godine, do kada je kreditna linija bila otvorena, na adresu Sparkasse Bank dd je pristiglo ukupno 134 prijava. Pozitivno mišljenje Sparkasse Bank dobilo je 78 firmi, dok 56 firmi nisu ispunjavale uslove propisane Javnim pozivom ili nisu ispunjavali uslove Banke. Do kraja septembra realizovani su zahtjevi za ukupno 72 klijenta sa područja Tuzlanskog kantona sa ukupnim volumenom od 25.100.000,00 KM što je u skladu sa potpisanim ugovorom između Sparkasse Bank dd i Vlade Tuzlanskog Kantona. Nakon odobrenja od strane Sparkasse Bank i Vlade Tuzlanskog kantona od kredita je odustalo 6 klijenata sa ukupnim volumenom od 1.516.000.00 KM.
  • Zbog bolje iskorištenosti planiranih sredstava na pozicijama boračko - invalidske zaštite, Vlada je danas donijela Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske  zaštite u 2018. godini. Naime, na određenim pozicijama, gdje je ove godine iskazan smanjen interes korisnika, ovim izmjenama Programa, izvršila umanjenje planirane visine sredstava, kako bi ta, preostala sredstva, preusmjerila na one pozicije gdje je u prethodnom periodu iskazan povećan interes.
  • Vlada je danas odobrila 24.000,00 KM Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na ime sufinansiranja učešća predstavnika Tuzlanskog kantona u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Sredstva su dodijeljena za sufinansiranje redovne aktivnosti akademika Envera Mandžića, akademika Husrefa Tahirovića i dopisne članove, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Enver Zerem i prof. dr. Mirsada Hukić.
  • U cilju realizacije Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2018. godini Vlada je danas dala saglasnosti na odluke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju 561,60 KM Općini Lukavac, za finansiranje troškova projekta „Izrada Glavnog projekta uređenja korita potoka Bistarac od Bistaračkog jezera do ušća u rijeku Jalu (sufinansiranje) rekandidovan“, kao i 655,20 KM za izradu Glavnog projekta uređenja korita potoka Lukavčić od propusta ispod pruge Tuzla- Doboj do ušća u rijeku Spreču. Također, za finansiranje troškova izvođenja radova na rekonstrukciji postojećeg vodovodnog sistema Gradačac sa okolnim naseljima-Okanovići faza I, Vlada je Općini Gradačac odobrila 54.734,12 KM.
  • Vlada je na današnjoj sjednici odobrila odobrila usmjeravanje dva transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.  U svrhu sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa/volonterskog staža osoba sa VSS za JU OŠ „Simin Han“ Simin Han, Tuzla 604,22 KM je dodijelila JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Isti donator je za JU  OŠ  „Pasci“  Pasci, u svrhu sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja  radnog  odnosa/volonterskog  staža  osoba  sa  VSS, dodijelio 302,11 KM.
  • Također, Vlada je danas odobrila i usmjeravanje donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Za sufinansiranje izvršilaca u Projektu „Podrška pravosuđu BiH - Jačanje uloge tužilaca u sistemu krivičnog pravosuđa, faza 2”, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona 13.345,00 KM je dodijelilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine.
  • Vlada je danas donijela Odluku o izmjenama Programa utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama za 2018. godinu. Ovim izmjenama osigurana su sredstva za izmirenje obaveza prema JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj, koje će nastati obavljanjem poslova čuvarske službe i za preostala tri mjeseca, odnosno cjelokupnu 2018. godinu.
  • Obzirom da je, u skladu sa Uredbom o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika i namještenika u organima državne službe u Tuzlanskom kantonu prestala potreba za postojanjem Komisije za vođenje drugostepenog disciplinskog postupka za namještenike iz kantonalnih, općinskih i gradskih organa državne službe, Vlada je danas stavila van snage Odluku o osnivanju Komisije za vođenje drugostepenog disciplinskog postupka na namještenike iz kantonalnih, općinskih i gradskih organa državne službe.
  • U skladu sa opredjeljenjem da svim uposlenicima koji plaću primaju iz Budžeta Tuzlanskog kantona od početka 2019. godine plaće poveća za 6,5%, Vlada je danas donijela i Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju plaća i drugih ličnih primanja članova Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je danas prihvatila i tekstove aneksa sporazuma o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća radnika u osnovnim i srednjim školama između Vlade Tuzlanskog kantona i samostalnih sindikata radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja u Tuzlanskom kantonu.
  • Vlada je danas prihvatila mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona na tekst prednacrta Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, te će Mišljenje dostavit Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.
  • Vlada je danas odobrila tri unutrašnje preraspodjele planiranih rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, kojima se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2018. godinu.

18.12.2018. godine

  • TK Novosti

    • Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.

      Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.- Objavljen Javni poziv za programe/projekte u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti - Ministarstvo kulture sporta i mladih TK objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za podršku u oblasti...

    • Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK  Unaprjeđenje sistema državne službe Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog...

    • Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK

      Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TKDanašnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta...

    • Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK  500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za...

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    • Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH

      Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH- 15. april - Dan Armije R BiH - čestitka predsjednika Skupštine - „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma