Vlada Tuzlanskog kantona obilježila 9. maj


U povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe,  Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli. Cvijeće je položeno na partizanskim spomen obilježjima, Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina i Mezarju/groblju civilnih žrtava rata.
Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti premijer Kantona Irfan Halilagić je sa ministrima prisustvovao Svečanoj akademiji koju su, na temu „Ne fašizmu, bitka koja traje“ ovom prigodom organizirali SABNOR TK I UABNOR Grada Tuzla.

Vlada9maj


U svom prisutnim gostima, premijer Halilagić je osim podsjećanja na historijske činjenice iz historije Bosne i Hercegovine istakao: „Nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana, jer je u odbrambeno oslobodilačkom ratu upravo Armija RBiH bila antifašistička i upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima.  Ovome svjedoči i kompleks spomenika na Slanoj Banji gdje smo položili cvijeće i odali počast. Tu, na jednom malom prostoru, posloženi jedan pored drugog, spomenici poginulim braniteljima u ratovima 1941-45. i 1992-95. zajedno svjedoče jednoj ideji i opredjeljenju antifašizma kojeg njegujemo na ovim prostorima. Oni svjedoče da su tekovine današnje Europe od 1941. do 1945. godine, ali i od 1992. do 1995. godine branjene su i u Bosni i Hercegovini i zato je naše moralno i historijsko pravo da sebe vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji.  Sa antifašizmom kao idealom, bosanskohercegovački narodi su dali veliki prilog pobjedi antifašističke koalicije u II svjetskom ratu, ali i Odbrambeno oslobodilačkom ratu 90-tih godina. Upravo odatle crpi se i ideja današnje svečanosti, a to je „NE FAŠIZMU – BITKA KOJA TRAJE“.
Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona osim premijera Halilagića činili su ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević, i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić.

Odjeljenje za informisanje
10.9.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma