Sinhroniziranje djelovanja Vlade TK i Vlade FBiH


Dosadašnje aktivnosti, ali i plan sinhroniziranog djelovanja u narednom periodu bile su tema jučerašnjeg susreta delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona, koje su predvodili federalni premijer Fadil Novalić i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.
Fokus razgovora bio je na realizaciji projekata na putnoj infrastrukturi i putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, ali i potrebi kvalitetnijeg povezivanja Tuzlanskog kantona u željezničku infrastrukturnu mrežu. Osim toga bilo je govora i o pomoći zdravstvenom sektoru.

Vlade


Premijer Hodžić se zahvalio premijeru Novaliću na današnjoj posjeti, koja je nastavak uspješne saradnje pokrenute još početkom godine.
„Bila je ovo prilika da sa najodgovornijim ljudima sa federalnog nivoa rezimiramo šta smo do sada uradili i da postavimo okvirni plan budućeg djelovanja. Danas smo imali osnaživanje višemjesečnih pregovora i dogovora o značajnim temama za Tuzlanski kanton. Činjenica da su danas uz premijera Novalića, u posjeti našem kantonu i predstavnici Direkcije cesta FBiH i Direkcije Autocesta FBiH jasno pokazuje našu zajedničku orijentaciju ka putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona. U tom smislu očekujemo agilnije postupanje svih nadležnih institucija od federalnih, do lokalnih koje treba da rješavaju pitanja eksproprijacije zemljišta. Dva su putna pravca u fokusu našeg djelovanja.  To su autoput Tuzla – Brčko na jednoj strani i obilaznica oko Živinica u cilju bržeg povezivanja Tuzle sa Sarajevom, na drugoj strani“, kazao je premijer Hodžić ističući da će u realizaciju svih ovih projekata Vlada TK uložiti maksimalne napore, ali i da se očekuje značajna podrška Vlade FBiH u održanju likvidnosti budžeta Tuzlanskog kantona i osnaživanja pomoći privrednim subjektima i obrtima u održavanju njihove likvidnosti.
Dogovorena je pomoć Tuzlanskom kantonu u istom iznosu kao i prošle godine, u iznosu oko 38,9 miliona maraka, a Vlada FBiH je preuzela odgovornost i najavila pomoć obrtnicima.
„Dužni smo se udružiti na projektima koji podrazumijevaju aktivnosti i jedne i druge vlade. Jedan od tih projekata jeste putni pravac Tuzla – Brčko – Orašje, što je dio komunikacije Sarajevo – Beograd, ali on pokazuje našu brigu da i na ovom području napravimo iskorak ka modernim putnim komunikacijama. U tom smislu taj projekat postavljamo tako da njegovo finansiranje ne bude upitno, te da već slijedeće godine Vlada Federacije počne graditi ovu dionicu. Osim toga govorili smo i o pomoći Tuzlanskom kantonu koji je u ovom momentu najbrže rastući i najbrže sanira posljedice pandemije. U tom smislu ove godine planiramo podržati rast privrede, s tim da ćemo promijeniti strukturu. Umjesto turizma i izvoznika, ove godine ćemo dominantna sredstva usmjeriti prema obrtnicima i onim izvoznicima koji prošle godine nisu bili podržani“, kazao je premijer Novalić.
Osim navedenog, delegacije su razgovarale i o realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih centara, što se nalazi u završnoj fazi.
Prema riječima federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, slijedeće godine može se očekivati zatvaranje svih kolektivnih centara, a u okviru ovog projekta na područje Tuzlanskog kantona je ubrizgano oko 52 miliona KM.
Jučerašnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici JP Ceste Federacije BiH i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, te članovi Vlade TK.

Odjeljenje za informisanje
24.7.2021. godine

  • TK Novosti

    • Donorska mreža BiH - Darujmo nadu - Postani član!

      Donorska mreža BiH - Darujmo nadu - Postani član!Donorska mreža BiH je neprofitabilna organizacija osnovana sporazumom osnivača 2002. godine. Glavni cilj Donorske mreže BiH je edukacija stanovništva Bosne i Hercegovine o potrebi darivanja organa i...

    • Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK  Unaprjeđenje sistema državne službe Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog...

    • Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK

      Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TKDanašnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta...

    • Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK  500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za...

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    • Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH

      Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH- 15. april - Dan Armije R BiH - čestitka predsjednika Skupštine - „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma