Prvi radni sastanak na zajedničkom projektu

 

- „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih“ - Fondacije Helvetas – Moja budućnost, Komore Tuzle, Sarajeva i Zenice - Ministarstva za obrazovanje i nauku, Pedagoški zavod, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona -

HelvetasPrvi

 

Kako je ranije i dogovoreno, sredinom januara je upriličen prvi radni sastanak u okviru realizacije jednogodišnjeg projekta „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih“.

Riječ je o projektu kojiima podršku Fondacije Helvetas – Moja budućnost, a u realizaciji zajednički učestvuju Kantonalna privredna komora Tuzla, Privredna komora Kantona Sarajevo i Privredna komora Zeničko dobojskog kantona. Domaćin sastanka kojem su, uz predstavnika Komore Tuzla i Fondacije Helvetas, prisustvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, bila je Kantonalna privredna komora Tuzla.

"Bila je ovo prilika da još jednom istaknemo kako je cilj projekta identificiranje potreba privrede i obrazovanje odraslih za deficitarna zanimanja u našoj privredi. Mi kroz ovaj projekat vidimo priliku i način da i dalje, još snažnije i kvalitetnije, našim članicama, firmama koje članstvom u Komori čine Komorski sistem Tuzlanskog kantona, budemo na usluzi, budemo kvalitetan i koristan servis. Vrlo je značajno istaći da su sve institucije koje smo animirali i pozvali na saradnju, prepoznale značaj projekta i istakli ulogu Komore kao nosioca jednog značajnog procesa", izjavio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalna privredna komora Tuzla.


Na prvom radnom sastanku u Tuzli je dogovoreno da će sve institucije, svaka iz svog domena djelovanja, pružiti podršku i stručnu pomoć prilikom identificiranja potreba na tržištu, pripremi i provođenju obuka. Također, akteri sastanka, predstavnici uključenih institucija, iskazali su spremnost da daju svoj doprinos kod izrade programa obuke, definisanju ishoda učenja te uspostavljanja standarda kvaliteta za znanja i vještine koje će polaznici obuka steći. Još jednom je istaknut dugogodišnji problem sa kojim se susreću privredni subjekti na području Federacije Bosne i Hercegovine a to je nedostatak stručne radne snage. Privrednici posljednjih desetak godina apeluju i traže mogućnost da se kroz neformalno obrazovanje prevaziđe ovaj problem i obrazuju ljudi za potrebe domaće privrede.

Zaklječeno je i dogovoreno da se u narednom periodu organizuje zajednička konferencija svih učesnika u projektu kako bi se zajednički identificirali ključni koraci djelovanja a sve s ciljem osiguranja jedinstvenog i sistemskog pristupa u realizaciji aktivnosti. Ono što je postavljeno kao krajnji cilj, što bi trebalo da bude kranji rezultat svih aktivnosti jednogodišnjeg projekta „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih“, jeste obuka minimalno 35 i zapoljavanje 25 osoba u privrednim subjektima Tuzlanskog kantona.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma