Održana 31. redovna sjednica Vlade TK

  • Doneseni srednjoročni i godišnji planovi robnih rezervi TK

Vlada je danas donijela Plan robnih rezervi Tuzlanskog kantona za period 2020 – 2024. godina, kao i Plan robnih rezervi Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, koji je urađen na osnovu četverogodišnjeg plana. Kada je u pitanju četverogodišnji plan realizacijom srednjoročnih planskih zadataka Kantonalne direkcije robnih rezervi u pogledu obezbjeđenja strateških robnih rezervi, na kraju planskog perioda stvorili bi se uslovi za kvalitetnije i efikasnije intervencije iz robnih rezervi u slučaju elementarnih nepogoda, većih poremećaja na tržištu i drugih vanrednih prilika. Strateški ciljevi ovog srednjoročnog plana su Određivanje obima i strukture robnih rezervi u skladu sa zakonskim normama i standardima, te kontinuirano proširenje obima i strukture postojećih robnih rezervi kroz planiranje nabavki osnovnih artikala.

VladaTK31nova

Strukturu potrebnih robnih rezervi čine žitarice i ostali prehrambeni artikli, proteini, ulje, šećer, začini i medicinski materijal. Ostala struktura robnih rezervi, koja je vrlo bitna za preživljavanje stanovništva i nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata u slučaju rata, neposredne ratne opasnosti, većih elementarnih nepogoda i drugih vanrednih prilika, kao što su sirovine i drugi reprodukcioni materijal, ogrjevni materijal i drugi artikli, nisu obuhvaćeni ovim planom jer se procjenjuje da bi to zahtijevalo izdvajanje enormno visokih sredstava, a za što se nisu stekli uslovi. Kada je u pitanju proširenje obima i strukture postojećih robnih rezervi kroz planiranje nabavki osnovnih artikala, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u Budžetu Kantona i nivoa ekonomskog razvoja, strukturu (asortiman) i količinu strateških artikala u robnim rezervama treba stalno dograđivati i širiti kako bi se približili trenutno važećim standardima i stvarnim potrebama prilikom pružanja odgovarajuće pomoći stanovništvu i privredi u slučaju većih prirodnih nesreća, elementarnih nepogoda, poremećaja na tržištu i drugih vanrednih prilika. U tom smislu planom je predviđeno i da se postojeća struktura robnih rezervi proširi sa nekoliko vrlo bitnih artikala za robne rezerve i to: mesne konzerve, tjestenina, ulje, pšenica i kompleti prve pomoći.
Imajući u vidu sve navedeno Planom robnih rezervi Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirana je nabavka određenih prehrambenih i medicinskih artikala. Planiranom nabavkom osnovnih artikala za potrebe robnih rezervi stvorit će se uslovi za kvalitetnije intervencije iz robnih rezervi u slučaju elementarnih nepogoda, prirodnih nesreća i drugih poremećaja na tržištu u pogledu nestašica ili većeg rasta cijena pojedinih roba.
Ovom nabavkom Direkcija će nastojati uvesti  novi sistem skladištenja robnih rezervi, što bi trebalo u konačnici dovesti i do ostvarivanja ušteda na sredstvima koja se trenutno izdvajaju za ovu namjenu, a ta sredstva bi mogla biti usmjerena za zanavljanje i proširenje asortimana roba u robnim rezervama.
Također, zbog tehničke dopune i kvalitetnijeg preciziranja odredbi postojećih ugovora, Vlada je danas dala saglasnosti Kantonalnoj direkciji robnih rezervi za potpisivanje aneksa ugovora o uskladištenju i čuvanju pšenice, ulja  i šećera.

Sve odluke, klikom na sliku...

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma