O lokaciji budućeg šljačišta razgovarano i sa predstavnicima Termoelektrane


Nakon što su u proteklom periodu, o lokaciji budućeg odlagališta šljake iz Termoelektrane, razgovarano sa predstavnicima Grada Tuzle i Općine Lukavac, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, jučer je na ovu temu razgovarao i sa direktorom Termoelektrane Tuzla Izetom Džananovićem.
Sljaciste TE 04 07 2019Podsjećamo, lokaciju budućeg šljačišta je neophodno odrediti kako bi se pristupilo Izmjenama i dopunama Prostornog plana Tuzlanskog kantona, a time i stvaranju preduslova za izgradnju Bloka 7 u tuzlanskoj termoelektrani.

Sljaciste TE 04 07 2019


Ovom prilikom premijer Suljkanović je ukratko predstavio zaključke sa prethodnih sastanaka, kao i moguća rješenja za zbrinjavanje šljake. Podsjećamo to su korištenje šljake za punjenje bušotina u kojim je okončana eksploatacija soli ili njeno odlaganje na devastiranim lokalitetima rudničkih kopova, čime bi se započela rekultivacija područja koja su devastirana nakon rudničke eksploatacije. Također, kada je u pitanju lokalitet Sićki Brod, premijer Suljkanović je upoznao predstavnike Termoelektrane o izraženim stavovima predstavnika lokalnih zajednica.
Direktor Džananović je izrazio spremnost da Termoelektrana poštuje sva zakonska i na struci utemeljena rješenja, te akcentirao da Termoelektrana ne insistira ni na jednom društveno neprihvatljivom rješenju.
„Spremni smo finansirati izradu studije i poštovati sve njene nalaze, te šljaku o svom trošku dopremiti do lokacije koju struka utvrdi kao pogodnu i prihvatljivu", rekao je direktor Džananović.
Nakon sastanka dogovoreno je da se u narednom periodu, u vezi sa navedenom tematikom, upriliči zajednički sastanak kojem bi osim Premijera i Direktora učestvovali i gradonačelnici Tuzle i Živinica, te načelnik Općine Lukavac, a kako bi se usaglasili stavovi i došlo do zajedničkog i za sve strane prihvatljivog rješenja.

5.7.2019. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma